A pálmaolaj népszerűsége

Valószínűleg mindenki hallott már a pálmaolajról, hiszen rengeteg ipari területen használják és nagyon sok mindent készítenek belőle, mint például margarint vagy biodízelt. A pálmaolaj vagy más néven pálmazsír az olajpálma nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék, míg a pálmaolaj a pálmafélék magvaiban van felraktározva.

[wp_ad_camp_1]

A mag és a terméshús 60-70 százalék zsiradékot tartalmaz. A pálmaolaj a pálmafélék húsából kinyerhető olcsó zsiradék, amely a narancssárgától a vörösbarna árnyalatig terjed. A pálmaolaj Nyugat-Afrikában őshonos és 1446-ban egy portugál hajós eljutott Sierra Leonéba, ahol azt látta, hogy az itt élő bennszülöttek az olajpálma terméséből olajat nyernek ki, amelyet aztán étkezési célokra vagy a bőrükbe dörzsölve használnak fel. A tizenkilencedik században jutott el Európába. Napjainkban a legtöbb pálmaolajat termelő országok Indonézia, Malajzia, Kolumbia és Sierra Leone.

Pálmaolaj
Pálmaolaj

Az olaj színét a karotintartalma adja meg. Amikor frissen sajtolják nagyon kellemes illata van, az ibolyához hasonlít és íze enyhe és jellegzetes. Hogyha hosszabb ideig tárolják a levegőn, akkor színtelenné válik és íze, szaga avas jellegű lesz. Az olaj olvadáspontja harminc és harminchét Celsius fok között van. Étkezési olajat és szilárd zsírt, fehérítéssel majd frakcionálással készítenek belőle. A margaringyártás alapanyaga: a pálmaolaj a hidrogénezés hatására szobahőmérsékleten szilárddá, disznózsírra emlékeztető állagúvá válik. A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj az egész világon. Legjelentősebb felhasználók a margarint előállító vállalatok. A pálmaolajat számos ipari területen is felhasználják, mint például a biodízel gyártásához és kenőanyagokhoz. Ezek mellett állati takarmányként is használják.