A nyugalmi pulzus személyenként eltérő

A nyugalmi pulzus valaha legszélesebb körben összegyűjtött adatainak elemzése szerint az emberek nyugalmi pulzusa idővel meglehetősen konzisztens, de másoktól akár 70 ütéssel is eltérhet percenként.

[wp_ad_camp_1]

A pulzusszámot követő hordható orvosi készülékek manapság már lehetővé teszik a pulzus időről időre történő folyamatos monitorozását és az egyéni szintű nyugalmi pulzus azonosítását. A legnagyobb  ilyen jellegű tanulmányban Giorgio Quer és munkatársai retrospektív módon elemezték az Egyesült Államokból származó 92.457 ember által viselt készülékből származó, azonosított pulzusszámát. Közel 33 millió pulzusadatot gyűjtöttek az Egyesült Államokban. A kutatók az adatokat arra használták, hogy megvizsgálják az egyének nyugalmi pulzusszámának időbeli változásait, főleg a különböző jellemzőkkel rendelkező egyének között. Az elemzés kimutatta, hogy az egyik személy napi nyugalmi pulzusszáma legfeljebb 70 ütés/perccel térhet el a másik személy normál ritmusától. Összességében az életkor, nem, testtömeg-index (BMI) és az átlagos napi alvásidő kevesebb, mint az egyének közötti megfigyelt eltérés 10% -át tette ki.

A szerzők a nyugalmi pulzus kis szezonális trendjét is megfigyelték: januárban kissé magasabb értékeket, júliusban pedig kissé alacsonyabb értékeket figyeltek meg. A kutatók azt is felfedezték, hogy egyes egyéneknek alkalmanként rövidebb időszaka is lehet, amikor a pihenő pulzusuk 10 vagy annál több ütéssel eltér percenként a  normál tartománytól. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy további kutatások szükségesek annak vizsgálatára, hogy az egyén napi pihenőképességének nyomon követése lehetővé teheti-e a klinikailag fontos változások korábbi észlelését. Éppen ezért újabb kutatásokat kell majd elvégezni.