A norvég konyha

Norvégia főleg a sarki fényről és más természeti csodáiról híres, konyhájuk pedig a rengeteg féle halról. Az ország 3 pontján a nap minden órájában látható a Nap, tehát akár éjszakai is elindulhatunk halászni. Norvégiának rengeteg nyers étele van, amelyek főleg halból készültek, ilyen például a lében pácolt lazac vagy éppen a füstölt lazac amelyeket kötelező megkóstolni ha valaki egy norvég étteremben jár.

[wp_ad_camp_1]

A norvég éttermekben továbbá gyakran szolgálnak fel pisztrángokat, friss tőkehalakat, lapos halakat és ördöghalakat is. A norvégok heringet és rákot is előszeretettel fogyasztanak. A tengerparti városok rakpartjain pedig halpiacokat lehet találni, ahol mindenképpen érdemes megkóstolni a frissen fogott halakat. Norvégiában a vadhús is nagyon elterjedt, kiválóan készítik például a rénszarvast, a jávorszarvast és a nyírfajd húsát is. Egy különleges norvég specialitás a kecskesajtból készült brunos nevű sajt, ami barna színű és inkább csak Norvégia területein ismert. Nyáron rendkívül népszerű náluk a spekemat, ami szárított húsféle sonka és kolbász formájában. Norvégiában a hering is nagy népszerűségnek örvend, amiket a skandináv partokon szokás halászni.

Norvégia konyha
Norvégia konyha

Enélkül nem is lenne teljes a norvég konyha, és heringből például minimum háromféle ínycsiklandozó fogást képesek elkészíteni. A vadhús mellé gyakran szolgálnak fel ostyaszerű ropogós kenyeret ami szintén egy norvég specialitás és e mellé tejfölt, illetve rántottát kínálnak fel. Ami az italt illeti a norvégok kedvelik a jéghideg söröket és a jó pálinkát sem vetik meg. Több norvég mesterszakács is ért már el jó helyezéseket szakácsversenyeken, ami szintén hozzájárult a színvonal és a turisták számának növekedéséhez is, hiszen az emberek szeretik ha egy országnak minőségi konyhája van.