A nők várható élettartama attól függ, hogy hány évesen szülték az utolsó gyermeküket

Senki sem tudja biztosan, meddig fog élni. Egy új tanulmány azonban azt sugallja, hogy a leukocita telomer hossza kulcsfontosságú betekintést nyújthat a nő hosszú élettartamába, és tovább demonstrálja, hogy az utolsó gyermek születésekor az anyai életkor hogyan befolyásolja a telomer hosszát és a hosszú távú egészséget.

[wp_ad_camp_1]

Nem ez az első alkalom, hogy a nő leukocita telomerjeinek hosszát összekapcsolják az élettartammal. A telomerek megismétlik a kromoszómák végeit védő DNS-fehérje komplexeket, amelyek kritikusnak bizonyultak a genomi stabilitás fenntartása szempontjából. Korábbi tanulmányok összefüggést javasoltak a telomer hossza és a különféle krónikus állapotok, például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, egyes neurológiai állapotok és a különböző rákok között. Egy kisebb tanulmány korábban azt javasolta, hogy az anya életkora a nő utolsó gyermekének születésekor befolyásolja a telomér hosszát. Ez az új, nagyobb léptékű tanulmány több mint 1200 perimenopauzális és posztmenopauzális nőt vett fel, különböző etnikumokból és származásból, a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat felméréséből. Ezenkívül a korábbi tanulmányokkal ellentétben ez a tanulmány figyelembe vette a gyermekvállalási szokásokhoz és az egészségügyi döntésekhez kapcsolódó szociodemográfiai tényezőket.

A tanulmány megerősítette, hogy az utolsó születéskor bekövetkezett anyai életkor pozitív kapcsolatban áll a telomer hosszával, ami azt jelenti, hogy azoknak a nőknek, akik életük során később szültek, valószínűleg hosszabb a telomerjük, a hosszú távú egészség és hosszú élettartam biomarkere. Az eredményeket az “Anya életkora a születéskor és a leukocita telomer hossza a perimenopauzális és posztmenopauzás nők országos reprezentatív populációjában” című cikkben tették közzé.