A nevetés stesszoldóként működik

Azok az emberek, akik mindennapi életükben gyakran nevetnek, jobban felkészültek a stresszes események kezelésére – bár úgy tűnik, hogy ez nem vonatkozik a nevetés intenzitására. Ezeket az eredményeket a Bázeli Egyetem kutatócsoportja jelentette a PLOS ONE folyóiratban.

[wp_ad_camp_1]

Becslések szerint az emberek általában napi 18 alkalommal nevetnek – általában másokkal való interakció során. Az intenzív tanulmányban a mobiltelefon alkalmazásból származó hangjelzés arra késztette a résztvevőket, hogy naponta nyolcszor válaszolják meg a kérdéseket szabálytalan időközönként, 14 napig. A nevetés gyakoriságával és intenzitásával, valamint a nevetés okával kapcsolatos kérdések, valamint az esetleges stresszes eseményekkel vagy stressz-tünetekkel kapcsolatos kérdések az utóbbi jelzés óta eltelt időre érvényesek. Ennek a módszernek a felhasználásával a vezető szerzőkkel, Dr. Thea Zander-Schellenberg-rel és Dr. Isabella Collins-rel együttműködő kutatók képesek voltak tanulmányozni a nevetés, a stresszes események és a stressz fizikai és pszichológiai tüneteinek kapcsolatát.

Az újonnan közzétett elemzés 41 pszichológus hallgató adatain alapult, akik közül 33 nő volt, az átlagéletkora alig 22 év. A megfigyelő vizsgálat első eredménye az elvártak szerint sült el: olyan esetekben, amikor az alanyok gyakran nevettek, a stresszes eseményeket a szubjektív stressz kisebb jelentőségű tüneteivel társították. A második megállapítás azonban váratlan volt. A stresszes események és a nevetés intenzitása (erős, közepes vagy gyenge) közötti kölcsönhatásról nem volt statisztikai kapcsolat a stressz tünetei között. „Ennek oka az lehet, hogy az emberek jobban becsülik a nevetés gyakoriságát, nem pedig annak intenzitását az elmúlt néhány órában” – mondja a kutatócsoport.