A napszemüveg és az arcforma

Az arcforma alapjaiban határozza meg, hogy egy napszemüveg jól áll-e nekünk vagy sem. Általában azt szoktuk mondani, hogy az arcformák ellentétes formatervezésű szemüvegeket követelnek meg, de a dolog azért ennél kicsit bonyolultabb.

[wp_ad_camp_1]

Alapvetően megkülönböztetünk szögletes, kerek, ovális, szív alakú és trapéz formájú arcformát. Mindegyik arcformához találhatunk szép és elegáns napszemüveget, csupán a kiválasztásra kell figyelni. Tehát megdől az az általános tévhit, miszerint léteznek olyan emberek, akiknek egyszerűen rosszul áll a napszemüveg. Nem létezik olyan arcforma, amihez ne találhatnánk megfelelő választást.

A szögletes arcformák esetén a határozott arcvonásokat valamilyen kerekded formával érdemes lágyítani; jó választásnak minősülhetnek a kör alakú, illetve az ovális lencsék. Ezzel ellentétben a kerek fejformához válasszunk szögletesebb szemüvegkeretet, illetve lencsét. Extra kerek fejforma esetén a téglalap alakú lencsék lehetnek kívánatosak.

Napszemüveg
Napszemüveg

Aki ovális fejformával rendelkezik, az gyakorlatilag szabadon választhat szemüveget; az ovális arc elbírja az egészen kerek és az egészen szögletes formákat is, de lehetőség szerint kerüljük a szélsőséges típusokat. A szív alakú arcformával rendelkezők kerek vagy ovális lencsékkel mérsékelhetik a homlok szélességét. Trapéz alakú arc esetén általában széles szárú vagy keretű, felfelé szélesedő szemüveget tudunk ajánlani.

A kiválasztás során nem hagyhatjuk figyelmen kívül a forma és a szín által megvalósított vizuális egységet. A mai modern napszemüvegek – különös tekintettel az ismert márkák és divatházak termékei – komoly dizájntervezések után kerülhetnek a piacra. Ez nem jelenti azt, hogy a bőrszínünkhöz és a hajunkhoz mind tökéletesen passzol. Emiatt a vásárlás során hagyjunk időt magunknak és válasszunk körültekintően.