A munkahelyi multitasking negatív érzelmekhez vezethet

A papírok írásától az e-mailek megválaszolásáig az irodai dolgozók esetében szokásos, hogy egyszerre több feladatot végezzenek el, ezt jelenti a multitasking. Ezek az állandó intéznivalók valójában szomorúságot és félelmet, és végül feszült munkakörnyezetet teremthetnek egy új tanulmány szerint, amelynek célja annak megértése, hogy mi formálja a munkahelyi érzelmi kultúrát.

[wp_ad_camp_1]

„A multitaskingban részt vevő egyének jelentősen szomorúbbnak tűntek, mint azok, akik nem. Érdekes módon a szomorúság inkább félelemmel keveredik azok körében, akik több feladatot végeznek el egyszerre.”- mondták a kutatók. „A multitasking felesleges szellemi terhet jelent, és ez megemelkedett stresszel jár, amely úgy tűnik, hogy kiváltja a szomorúságot. A félelem egyidejű megnyilvánulása érdekes, és valószínűleg a zavarok tudatalatti előrejelzésére vezethető vissza” – tették hozzá. Mivel a multitasking egy széles körben elterjedt gyakorlat, ezen negatív érzelmek megjelenése sok ember számára fennáll élete során. A jelenség mindenütt jelen lévő, folyamatos és tartós jellege teszi ilyen veszélyessé, hangsúlyozták a kutatók.

Multitasking
Multitasking

Azok a munkavállalók, akik egyszerre válaszoltak e-mailekre, többnyire semleges arckifejezéssel rendelkeztek, a megszakítás nélküli írási feladataik során. A különálló e-mail feladat során azonban volt egy izgalom, amely valószínűleg annak tulajdonítható, hogy megtörtént-e az összes e-mail egyetlen munkamenetben történő feldolgozása. A jó hír az, hogy az e-mailek küldése időben lokalizálódik, és így érzelmi hatása nem tart sokáig. A csapat azt javasolja, hogy később foglalkozzon az e-mailekkel, ne akkor, amikor más teendői is vannak, hiszen az e-mailek elküldése soha nem lesz annyira fontos mint saját egészségi állapota.