A muffin típusai

A muffinról manapság már mindenki hallhatott, szinte nincs olyan, aki még ne kóstolta volna ezt az egyszerű, mégis ízletes süteményt. A muffin hazánkban is nagyon népszerű. Ez az apró, sokszor díszes sütemény bárki számára egyszerűen és gyorsan elkészíthető, főleg a gyerekek kedvence.

[wp_ad_camp_1]

Tésztája folyékony, sütéséhez leginkább muffin sütőt használnak, amit vagy kivajaznak, vagy papírformával bélelnek ki. A hozzávalóit alaposan el kell keverni, majd a formába öntve, csupán 20 perc alatt készre süthetjük. Ízesítése nem ismer határokat, leginkább az édes változatokat készítik, de a sós típusok is egyre kedveltebbé válnak. A tésztáját kitölthetjük aszalt gyümölcsökkel, tehetünk bele magvakat, csokoládét, a sós változataiba sajtot, sonkát vagy különböző zöldségeket. Amikor elkészült, tovább ízesíthetjük, megtölthetjük lekvárral vagy krémmel, a tetejét pedig tejszínhabbal és cukorkákkal vagy cukormázzal díszíthetjük.

Muffin
Muffin

Két típusát különböztetjük meg, az angolt és amerikait, melyek hozzávalóiban különböznek leginkább. Az amerikai muffin, az angoltól abban különbözik, hogy hazájában, sokszor inkább a cupcake nevet viseli. A kettő különbözik összetevőiben, mint a liszt és cukor arány, ezek mellett a cupcakek több vajat vagy zsírt tartalmaznak, valamint ezt leginkább cukormázzal díszítik. A muffinoknál a tészta készítése, a száraz hozzávalók összekeverésével kezdődik, míg a cupcakeknél leginkább a vaj és cukor elkeverése, majd a tojás, tej, liszt és fűszerek hozzáadása a sorrend. Manapság már mindkettő hozzávalóit számtalan módon variálják, érdemes több típust is kipróbálni, hogy rátaláljunk a saját, illetve családunk kedvencére, esetleg ezzel mindig új meglepetéssel kedveskedhetünk ismerőseinknek, valamint az egészséges életmód hívei a hozzávalókat úgy válogathatják össze, hogy egészségükre jó hatással legyen.