A mozgásfejlesztés fontossága

Kevesen tudják, hogy a mozgás befolyásolja a testi, az érzelmi, az értelmi, valamint a szociális fejlődést. A gyermekkorban megtanult mozgáskészségeket felnőttkorban is felhasználjuk, hiszen a mozgásmodelleket felhasználva az idegrendszer sablonokat alakít ki, melyek bármikor előhívhatóak. Lényegesen fontos, hogy már az óvodáskorban nagy hangsúlyt fektessenek a mozgásfejlesztésre.

[wp_ad_camp_1]

A mozgásnak hatása van a részképességek fejlődésében, ezért fontos, hogy mozgásfejlesztés minden gyermek esetében megtörténjen. Ha a gyermek rendszeresen gyakorolja a mozgásfejlesztéshez szükséges gyakorlatokat, akkor garantált, hogy az alaklátás, formaészlelés, térészlelés, testséma, motoros fejlődés, egyensúly-érzékelés, szocializációs folyamatok megfelelően fognak kialakulni. Érdemes megjegyezni, hogy a mozgásfejlődést a környezetei hatások befolyásolhatják. Talán nem is gondolnánk, de a mozgásfejlődésre hatást gyakorol a születés előtti történések, a megszületés körülményei, a földrajzi környezet, de a szociokulturális környezet is.

Az óvodai nevelés során fontos, hogy a pedagógus ne erőltesse a gyermeknek a mozgásos gyakorlatokat, inkább keltse fel benne a vágyat, hogy önként végezze a mozgás fejlesztő gyakorlatokat. A mozgásos gyakorlatoknak hatásuk van az izmokra, a légzésre, a keringésre, az idegrendszerre, a hormonális rendszerre, és végül, de nem utolsó sorban a személyiségre. Ha a mozgás gyakorlatok úgy vannak kiválasztva, hogy az egész testet megmozgassák, és, hogy ne elfáradást, hanem felfrissülést hozzanak, akkor a gyermek szervezete fejleszthető. A mindennapi mozgás segít abban, hogy a gerinc mozgékonyabb legyen, az érzékelés pontosabb legyen,  a testtartás megfelelő legyen.