A Mona Lisa rejtélyek

Minden történelmi korszak nagyon meghatározó, hiszen folyamatosan fejlődött a világ, és számos megújulás történt, legyen szó orvostudományról, irodalomról, technológiáról, művészetről stb. A művészet már az ősidők óta része az emberiség életének és vannak olyan alkotások, amelyek igen meghatározóak a művészet világában. Ilyen például Leonardo da Vinci, Mona Lisa című festménye is, amely évszázadok óta foglalkoztatja a művészettörténészeket.

[wp_ad_camp_1]

A Mona Lisa más néven La Gioconda, Leonardo da Vinci leghíresebb festménye, amely 1503-1519 között készült és jelenleg a párizsi Louvre-ban van kiállítva. A világ egyik leghíresebb női arcáról van szó, amelyről akár elmondható, hogy a közösségi emlékezet része, hiszen az egész világon találkozhattunk már vele. Leonardo nem adott nevet a képet, ami nem meglepő, hiszen a reneszánszban még nem vált szokássá, hogy a képeknek címet adnak. Leonardo halála után 31 évvel, Giorgio Vasari, a művész életrajzírója adta a képnek a Mona Lisa címet. A hagyományosan elfogadott vélekedés szerint, a szakemberek úgy tartják, hogy Mona Lisa nem más, mint Lisa Gherardini, egy firenzei kereskedő, Francesco del Gioconod felesége. Vannak olyan kutatók azonban, akik teljesen más véleményen vannak.

Mona Lisa
Mona Lisa

Silvano Vincenti, egy olasz kutató, aki a képzőművészeti alkotások digitalizálásával foglalkozik, elemezte a Lumiere Technology által készített felvételeket és a laboratóriumában kiiktatta a felvételeken a fényjátékot és a színeket Mona Lisa szemeiben, a bal szemében egy S-betűt, a jobb szemében egy L-betűt vélt felfedezni, a háttérben látható híd boltozata alatt pedig a 72-es számot. Az olasz kutató szerint az S a milánói uralkodócsaládra, a Sforzákra utal, az L pedig Leonardora. A Mona Lisa rejtélyt nagyon sok megmagyarázhatatlan kérdés övezi, amelyekre talán sosem kapunk választ.