A mindig csodálatos Székesfehérvár várja látogatóit

Székesfehérvár az egyik leghíresebb magyar város, hiszen több száz éven át működött királyi székhelyként, tudva levő, hogy királyaink többsége itt van eltemetve, nem csoda, hogy igen csak gazdag a valóban érdekes és érdemes történelmi látnivalókban. Tudni való, hogy Fehérvár a magyarság első valódi városa volt, ő nyerte el először a város címet, így ha mód van rá érdemes egy sétát tenni a csendes és romantikus barokk stílusban épült belvárosban, megcsodálni a kiállításokat, körbenézni a múzeumokban és köztéri alkotások között. Az alábbiakban megemlítünk néhány érdekesebb látnivalót olvasóink számára.

[wp_ad_camp_1]

A romantikus sétára is alkalmas Bory-vár Múzeum az egyik érdekesség. A romantikus várat még Bory Jenő építette, melynek képtárában most képzőművészeti alkotások tekinthetőek meg az érdeklődők számára.

A Szent István király által 1003-ig felépíttetett bazilika romjainak mauzóleumában, a középkori romkertben, Szent István szarkofágja és Aba Novák Miklós történelmi seccója tekinthető meg. Érdemes tudni, hogy 1543-ig a bazilikában koronázták meg és temették el királyainkat, valamint itt őrizték az ország kincstárát is. Mivel a török hódítás után a törökök lőporraktárnak használták a várat, így az 1601-ben felrobbant, tehát ma, az ásatások után a romkert nemzeti zarándokhely lett.

Székesfehérvár madártávlatból
Székesfehérvár madártávlatból

A nagyszerű Fekete Sas Patikamúzeum az az épület, ahol közel 200 éven keresztül gyógyszertár működött, napjainkban pedig állandó és időszaki kiállításoknak ad otthont, így aki Székesfehérváron jár annak érdemes ellátogatnia ide is.

A rendkívüli Szent István Király Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum után hazánk egyik legnagyobb múzeumi gyűjtemény őrzője. A múzeumban állandó és időszaki régészeti, néprajzi, történeti és képzőművészeti kiállításokat tekinthetnek meg a kedves érdeklődők.