A mimóza, mint a tavasz illata

A sárga mimóza nagyon sokak által kedvelt növény, ugyanis a gyönyörű sárga virágjaival egyenesen bearanyozza a hideg téli napokat. A mimózának nagyon jellegzetes apró kis virágai vannak, így mindenki könnyedén felismerheti.

[wp_ad_camp_1]

A kis virágok gömbölydedek, hosszú bugavirágzatban nyílnak és valójában sok-sok sárga porzóból állnak. A legtöbben csak mimózaként emlegetik, viszont ez az elnevezés valójában egy másik fajt illet meg. Mégpedig a szemérmes mimózát. A szemérmes mimóza növényrendszertanilag ugyancsak a mimózaformájúak alcsaládjába tartozik, viszont az általunk említett sárga mimózánál kisebb, csupán cserje méretű növényről beszélhetünk. Melynek van egy igen jellegzetes viselkedése, mégpedig, hogy külső érintésre, vagy inger hatására, mint szél, vagy eső összecsukja a levelit. Majd később, amikor már ez az inger elmúlik, akkor kinyissa. A sárga mimóza Európa szerte számos helyen megtalálható, ám a mediterrán vidékeken már egészen korán virágzik, január-február környékén. Ennek a virágnak az aranysárga virágai a napsugarat, az erőt, az egyszerűséget, a jólétet, az eleganciát, és a barátságot is szimbolizálja.

Mimóza
Mimóza

A mimóza jelentése világnyelven annyit tesz, mint: titkos szerelem, biztonság, túlérzékenység. A mimóza virágzásához Európa szerte különféle rendezvények és fesztiválok kötődnek. Többek között Olaszországban, a Francia Riviérán, Montenegróban, illetve még Albániában is. A legismertebb rendezvény ezzel kapcsolatban a Mandelieu-la-Napoule nevű francia városban tartják meg már 1931 óta. Ez egy több, mint egy hétig tartó rendezvény, melyen nők és férfiak egyaránt ezzel a törékeny virággal ékesítik a hajukat, illetve a ruhájukat. Olasz nyelvterületen nőnap virága is egyben a mimóza. Ugyanis március 8-án a nőket egy-egy szál mimózával köszöntik.