A mikrobióma szerepe a rákos daganatok megtámadásában

A Cumming Orvostudományi Iskola (CSM) Snyder Krónikus Betegségek Intézetének kutatói felfedezték, hogy melyik bélbaktérium segíti immunrendszerünket a rákos daganatok leküzdésében, és hogyan.

[wp_ad_camp_1]

A felfedezés új megértést adhat arról, hogy egyes esetekben, miért működik az immunterápia, egy rákkezelésben, amely elősegíti a test immunválaszának erősítését, másokban pedig miért nem. A Science-ben közzétett eredmények azt mutatják, hogy az immunterápia egyesítése a specifikus mikrobiális terápiával növeli az immunrendszer azon képességét, hogy felismerje és megtámadja a rákos sejteket egyes melanómákban, hólyag- és vastagbélrákokban. „A legfrissebb kutatások szilárd bizonyítékokat szolgáltattak arra, hogy a bél mikrobiota pozitív hatással lehet az immunitás fokozása és az immunterápia hatékonyságának javítása érdekében bizonyos rákos betegségek kezelésében, mégis megkísérelhetetlen maradt a baktériumok képessége. „Fel tudtuk építeni ezt a munkát azzal, hogy megmutattuk, hogy bizonyos baktériumok hogyan javítják a T-sejtek képességét, a test immunitását, amelyek támadják és elpusztítják a rákos sejteket.”

Először a kutatók azonosították azokat a baktériumfajokat, amelyek immunterápiával kezelték a vastagbélrákdaganatokat. Egereken dolgozva bevezették ezeket a specifikus baktériumokat, valamint az immunellenőrzési pont blokádját, a rák immunterápiájának egyik típusát. A kutatások rámutattak, hogy a specifikus baktériumok nélkülözhetetlenek az immunterápia működéséhez. A daganatok drasztikusan zsugorodtak. Azoknál a betegeknél, akik nem kapták meg a jótékony baktériumokat, az immunterápia nem volt hatásos. „Megállapítottuk, hogy ezek a baktériumok kevés molekulát termelnek, amit inozinnak hívnak” – mondja Dr. Lukas Mager, laboratóriumi posztdoktori kutató és a tanulmány első szerzője. „Az inozin közvetlenül kölcsönhatásba lép a T-sejtekkel, és az immunterápiával együtt javítja a kezelés hatékonyságát.”