A méz jótékony hatásai

A mézet évszázadok óta használjuk, hiszen a természetben is fellelhető édes táplálékról van szó. A kifejezetten édes íze miatt egyesek ódzkodnak a fogyasztásától, de a benne található tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok miatt rendkívül természeti kincsről beszélhetünk.

[wp_ad_camp_1]

A történelem során a mézre nagyon sokféleképpen tekintettek; volt már csemege, volt már az alapvető táplálkozás értékes és tápláló tartozéka, ma pedig elsősorban a kiváló élettani hatásai miatt kedveljük. Sőt, nem csak a fogyasztása vált népszerűvé, hanem más felhasználási területei is; gondoljunk a különböző kozmetikai termékekre, amelyek jelentős mennyiségben tartalmaznak mézet, illetve a méz hatóanyagait.

Méz
Méz

A tudomány mai állasa szerint mintegy 70 különböző fiziológiai és gyógyhatást tulajdonítunk a méznek. Ez páratlanul nagy szám, amit gyógynövények, zöldségfélék és már élelmiszerek esetében sem mondhatunk el. Tulajdonképpen a méz a valóságos csodaszer, amit már évszázadok óta használunk a népi orvoslásban. A mézben megtalálhatók a szerves savak, az illóolajok és a szervezet rendes működését segítő enzimek is. Elsősorban az enzimeknek tulajdonítjuk a méz antibiotikus hatását. A népi orvoslásban és gyógyításban olyan sok területen alkalmazták, hogy szinte nincs is olyan szervrendszerünk, amit ne gyógyítottak volna vele; a mai napig használjuk a megfázás tüneteinek enyhítésére, de szívgyengeség és gyomorhurut kezelésében is alkalmazták. Mindezek mellett gyakran használták a kisebesedett bőr gyógyítására is.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kivételes adottságainak köszönhetően nem csak a beteg szervezetre, hanem az egészségesre is jótékony hatást gyakorol. Kiválóan növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet, valamint javítja a sejtek oxigénellátását és növeli az étvágyat.