A mesterséges fény nappal is befolyásolja a növények beporzását

A mesterséges fény éjszakai használata az egész világon óriási mértékben megnőtt, ami káros hatással volt az éjszakai organizmusok túlélésére és szaporodására. Az éjszakai mesterséges fény megzavarja a létfontosságú ökológiai folyamatokat, mint például a növények éjszakai beporzását éjszakai rovarok által, amelyek következményekkel járhatnak a mezőgazdasági növények hozamára és a vadon élő növények szaporodására.

[wp_ad_camp_1]

A Zürichi Egyetem és az Agroscope tudósai most először bizonyították, hogy az éjszakai mesterséges fény hátrányosan befolyásolja a rovarok beporzásának viselkedését nappal is. Egy kísérlet során kereskedelmi utcai lámpákkal hat természetes réten megvilágították az éjszakai természetes növény-beporzó közösségeket. Hat másik természetes rét sötétben maradt. A kutatócsoport 21 természetben előforduló növényfajra, valamint a Diptera, Hymenoptera és Coleoptera rovarrendekre koncentrálta elemzését. „Megállapításaink azt mutatják, hogy az éjszakai mesterséges fény megváltoztatja a növény-beporzó interakciók számát a nappali órákban, a növényfajoktól függően” – mondja Eva Knop az UZH Egyetemi Kutatási Prioritási Programjának képviselője. Például három növényfaj jelentősen kevesebb, egy másik faj pedig valamivel kevesebb beporzó látogatást tett napközben. Ezzel ellentétben egy másik növényfaj sokkal több beporzót látogatott meg LED megvilágítás mellett.

Érdekes, hogy az éjszakai beporzó aktivitás a mesterséges fény jelenlétében is változott. Például a megvilágított és sötét réteken található erdei muskátli (Geranium sylvaticum) ugyanannyi beporzó látogatást kapott, de nem ugyanazok a rovarok jöttek: míg a kétlaki rovarok csökkentették az éjszakai megvilágítású növények látogatását, a bogarak (Coleoptera) általában növelték látogatásukat. Két másik növényfaj hasonló tendenciát mutat. A fényszennyezés közvetett ökológiai hatásait eddig nem vették figyelembe.