A mentális egészség befolyásolhatja a memóriát évtizedekkel később

Az Egyesült Királyságból származó új kutatások azt találták, hogy azok a személyek, akik felnőttkorban visszatérő depressziós epizódokat tapasztalnak, nagyobb veszélyt jelentenek a későbbiekben a memóriaproblémák kialakulásában. A felhalmozott depresszió és a szorongás megjósolhatja, hogy a személy valószínűleg képes-e memória-problémákat kialakítani.

[wp_ad_camp_1]

A tudósok már kimutatták, hogy a depresszió és más mentális egészségügyi problémák rövid távon befolyásolhatják az ember memóriáját. Például egy olyan tanulmány, amelyet a Cognition and Emotion folyóiratban jelent meg, azt állapította meg, hogy a diszforiában szenvedő egyének – a depresszió gyakori tünetei – tartósan gyengébb memóriával rendelkeznek, mint a mentális egészségügyi problémák nélküli emberek.  A kutatók teszteltél a résztvevők memóriáját és értékelték az egyes személyek verbális memóriáját, verbális folyamatait, információfeldolgozási sebességét és az információfeldolgozás pontosságát.

Memória
Memória

A kutatók a tanulmányban megállapítják, hogy az „affektív tünetek felhalmozódása a felnőttkor három évtizedében (23 éves kortól 50 éves korig) a közepes életkor gyengébb kognitív funkciójával társult,” ez különösen a gyengébb memóriát jelenti. Bár a depresszió vagy más hangulati zavar egyetlen epizódjának tapasztalata nem befolyásolta az ember memóriáját a középkorban, a kutatók elmagyarázzák, hogy a depresszió és a szorongás többszöri áthaladása a felnőttkorban jó előre jelzője a gyengébb kognitív funkciónak 50 éves korban. „A korábbi kutatásokból tudtuk, hogy a felnőttkorban tapasztalt depressziós tünetek a későbbi életkorban előre jelezhetik az agyi funkciók csökkenését, de meglepődve láthatjuk, hogy a felnőttkor három évtizedében fennálló egyértelmű depresszív tünetek egyértelműen megjósolják a gyengébb memóriafunkciót ”- mondja a tanulmány szerzője, Amber John.