A masszázs a legősibb gyógymód

A masszázs története egyidős az emberiségével, nincs olyan földrész, amelynek ne lenne meg a maga sajátos, speciális masszázs technikája és filozófiája, az európai svédmasszázstól kezdve az ázsia thaimasszázson át egészen a hawaii lomi-lomi masszázsig.

Amióta csak vannak írásos emlékeink, azóta vannak említések a masszázs gyógyító hatásairól. Bár hagyományos gyógymód, melynek olyan fajtái is vannak, melyek nem feltétlenül a mai modern kori tudományos szemléletét követi, mégis tudományosan bizonyított jótékony hatása miatt nagyszerű kiegészítője, sőt akár helyettesítője is lehet egy gyógyszeres vagy műtéti terápiának. Léteznek persze modern masszázsformák is, melyeket kifejezetten orvosok, gyógytornászok, manuálterapeuták fejlesztettek ki, ezek pedig teljesen összhangban vannak a nyugati orvosi elvekkel is.

A masszázs során alkalmazhatunk masszázs krémeket, olajokat, akár kifejezetten gyógyhatású készítményeket is, amelyek az alapos átdolgozás következtében jobban tudnak beívódni a bőr mélyebb rétegeibe, kötőszövetbe, izmokba. Aromás kezelés esetén illó olajokat, füstölőket is használhatunk, amellyel a páciensnek nem csak a testét, hanem a lelkét is kezeljük. Vagyis nem csak a fizikai kontaktus révén kezelhetünk, hanem a különböző illatok, kémiai anyagok is ugyanúgy segítik, erősítik a kezelés hatásosságát.

Masszázs
Masszázs

A mai, korszerű gyógymasszázs technikák során kevésbé alkalmazunk vívőanyagokat, és sokkal inkább reflexológiai hatás révén érünk el gyógyító hatást testrészek, sőt, akár szervek, szervrendszerek kezelésében. Ezek a kezelések kimondottan a gyógyítást szolgálják, nem tekinthetők wellness kezelésnek, de ezeknek a masszázsoknak is ugyanúgy lehet persze kellemes, relaxáló hatásuk, de nem ez az elsődleges céljuk.

A masszázs tehát a gyógyításnak egy olyan alternatív formája, amely egyáltalán nem, vagy csekély kellemetlenséggel járhat csak, mégis rendkívül hatékony a fájdalmat, szenvedést okozó tűnetek enyhítésében, egy célzott terápia hatékony kiegészítésében, vagy nem ritkán akár egy adott betegség komplett gyógyításában is.