A Maslow-féle szükségletpiramis

Az Abraham Maslow által kidolgozott Maslow-piramis az egymásra épülő emberi szükségletek hierarchiáját írja le. Az eredetileg ötlépcsős, majd további két lépcsővel kiegészített piramis alulról felfelé haladva mutatja be a szükségleteket, miután az alsóbb szinten lévő szükséglet kielégítődik, a következő szint szükséglete motivál a cselekvésre.

[wp_ad_camp_1]

A piramis szerint, ha az alapokkal probléma van, az kihat a piramis felső részeire, például az önmegvalósításra is. A legalsó szinten helyezkednek el a fiziológiai szükségletek, amik létfontosságúak, ilyen az evés, ivás, lélegzés, kiválasztás, alvás, szex szükséglete. Amíg ezek a szükségletek éreztetik hatásukat, nem tudunk egy magasabb szintre koncentrálni. Második szint a biztonság szükséglete, a személyes, anyagi biztonság, az egészség biztonsága. Az állam védelme, ami megvéd minket a bűnözéstől, legyen menedék, ami megvéd az időjárás viszontagságaitól, betegségek, balesetek elleni védőháló. A harmadik szinten a szeretet és a valahová tartozás szükséglete áll: ha nincs, akit szeressünk, vagy aki minket szeret, magányosak leszünk, ami szorongássá alakulhat. A szociális szükségletek kielégítése után eljuthatunk a következő szintre, ami az elismerésre irányul.

Maslow-piramis
Maslow-piramis

Az önbecsülési szükségleteknek két típusát különbözteti meg Maslow: az alacsonyabb kategóriába tartozik mások elismerésének vágya, a hírnév, presztízs, státusz. Magasabb szinten az önbecsülés, kompetencia, önbizalom, függetlenség és szabadság szükséglete szerepel. Ha ezek az igények nem teljesülnek, kisebbrendűségi érzést, tehetetlenséget és gyengeséget okoznak. Az ötödik szinten szereplő kognitív szükségletek a tudás iránti vágyat, a körülöttünk lévő világ és ingerek megértését jelentik. A hatodik szint az esztétikai szükségleteké, a szépség, a rend és a harmónia utáni vágyakozásé. A piramis csúcsán, a hetedik szinten az önmegvalósítás szükséglete áll, azaz, hogy kibontakoztassuk képességeinket, önmagunkat a lehetőségeink határáig fejlesszük. Az a legmagasabb rendű szükséglet csak azokban az emberekben alakul ki, akik minden korábbi szükségletüket kielégítették.