A már kihalt állatok közül néhány

Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy egyes állatfajoknak a kipusztulása az evolúció eredménye, azonban az ember által okozott káros tevékenységek nagyban hozzájárulnak és felgyorsítják a folyamatot.

[wp_ad_camp_1]

A kihalt állatok száma sajnos folyamatosan csak gyarapodik. Rengeteg kihalt állatfaj van, amelyek közül néhányról az alábbiakban lesz szó. Az egyik kihalt állat a dodó, amely az ember által először feljegyzett kipusztított állatként ismert. A dodó az Indiai-óceán területén lévő Mauritius szigetén élt. Egy aránylag nagy méretű, röpképtelen galambféléről van szó. Körülbelül egy méter magasak voltak, 20-25 kg körüli súllyal. Nagy fejük, erőteljes csőrük, csökevényes szárnyaik, vaskos lábaik volt. Életmódjukról kevés adat van, azonban lehet tudni, hogy talajlakó életmódot folytattak, ahol különböző növényi termésekkel, valamint kisebb gerinctelen állatokkal táplálkoztak. A vándorgalamb Kanada és az Amerikai Egyesült Államok északkeleti részén volt honos. Az amerikai őslakosok vadásztak rájuk, de a hatalmas pusztítást azok mérték rájuk, akik Európából érkeztek.

Az ok egyszerű volt, mivel a húsa nagyon ízletes volt és könnyű volt levadászni ezért nagyon sok elpusztult belőlük. Labradori réce már akkor ritka volt, amikor felfedezték. Nevét a Labrador-félszigetről kapta, Kanada északkeleti partvidékén volt honos. Egy tengeri récefajról van szó, amelynek kihalási oka ismeretlen. Az óriásalka a 14. századig költött az Atlanti-óceán északi medencéjében. A legnagyobb alkafaj volt, magassága mintegy 75 centiméter, tömege 5 kg körül volt. Tollazata és csőre fekete-fehér, lábai fekete színűek voltak. A húsáért, tojásaiért és pehelytollaiért zajló intenzív vadászata a 8. századtól kimutatható. Láthatjuk tehát, hogy nagyon sok olyan állatfaj faj, ami az évszázadok során valamilyen okból kifolyólag kihalt.