A malária terjedése

A malária egy szúnyogok által terjesztett parazitás megbetegedés. A maláriában szenvedő embereknél hidegrázás, láz és influenzaszerű tünetek jelentkeznek. Kezeletlenül súlyos szövődményekhez és halálhoz vezetnek.

[wp_ad_camp_1]

Malária vagy régies nevén váltóláz, nőstény szúnyogok által terjesztett betegesség. Népbetegségnek számít. Főleg trópusi vidékeken évente 300-500 millió megbetegedés történik. Afrikában az elhalálozási arány 25% az 5 évnél fiatalabb gyermekeknél. Ennek oka, hogy egyre ellenállóbb lesz a kórokozó a gyógyszerekre, illetve a szúnyogok irtásának hatékonysága is csökken, mivel idővel hozzászoknak az inszekticidekhez. A betegséget négy féle egysejtű parazita okozhatja. Egy fertőző szúnyog csípése után általában 10-35 nap telik el az első tünetek megjelenéséig. Fő tünete a hidegrázással járó lázroham. Bár a láz megléte nagyban függ attól, hogy a beteg mely malária kórokozó által fertőződött meg.

Malária
Malária

Klasszikus tünetek között van még fáradtság, szédülés, rossz közérzet, ízületi fájdalmak, étvágytalanság és a hányás. A malária minden típusánál megjelenik az alacsony vércukorszint. Ezen a kinin kezelés sokat ronthat. A kinin régebben az egyetlen szer volt, amit malária gyógyításánál használtak. A parazitákat vérből lehetséges kimutatni. Rendkívül fontos meghatározni, hogy mely kórokozó okozza a problémát, így kiszámíthatóbbá válik a betegség sejtett lefolyása, illetve a lehetséges szövődmények kialakulásának esélye is, illetve a kezelést is ez határozza meg. Manapság számos készítmény áll rendelkezésre a malária gyógyítására, viszont ezek hatékonysága az állandóan növő rezisztencia miatt csökken. Amennyiben úgy döntünk, hogy trópusi vidékeken szeretnénk nyaralni, tudassuk ezt háziorvosunkkal, hogy kellő felvilágosítást kapjunk a malária veszélyeiről és a megfertőződés elkerülésének esélyeiről. Emellett mindig fordítsunk jelentős figyelmet a szúnyogcsípés megelőzésére.