A május elseji kirándulások hagyománya

Hazánkban a cégek nagyrésze tartja azt a hagyományt, hogy május elsején elengedi a dolgozóit, és ezeknek az alkalmazottaknak a nagyrésze ilyenkor kirándulni, piknikezni megy a természetbe. Ez a hagyomány még az ipari forradalom idejére nyúlik vissza, és ma már egész Európára kiterjedt. Lényege, hogy ekkor fogalmazta meg Robert Owen azt a kiáltványt, ami megfogalmazza, hogy az azelőtt levő 10 és 12 órás munkaidő helyett csak 8 órást vezessenek be. Innen ered a jól ismert „eight hours labour, eight hours recreation, eight hours rest” – mondás.

[wp_ad_camp_1]

A május elseje sokak számára nem jelent ünnepet, mivel inkább túlórázik, és nem veszi ki szabadnapnak ezt a napot. Azonban az állami alkalmazottakat általában elbocsájtják ilyenkor, és nem kell dolgozniuk, sokszor még az azt megelőző napon sem. Ilyenkor hagyomány szerint az emberek kimennek a természetben, és olyan dolgokkal töltik el az idejüket, mint például a sütés, és a túrázás. Az ilyen kirándulások nagyon jó alkalmat adnak arra, hogy az emberek egy kicsit kikapcsolódjanak, és élvezzék a természet által nyújtott lehetőségeket, örömöket. A legtöbb európai országban ilyenkor kezdődik a jó idő, úgyhogy sokaknak ez az első alkalom, amikor hosszabb időre a természetbe mennek, és élvezik a napsütést.

Május 1
Május 1

Sajnos azonban egyre gyakoribb az is, hogy az emberek úgy akarják kihasználni ezt a szabadnapot, hogy még többet dolgoznak, és így elmulasztják a kikapcsolódás lehetőségét is. Ez nem tesz jót, azonban  néha tényleg szükségállapot, hogy valaki az irodájában töltse a május egyet. Azonban, ha csak lehet, jó, hogyha az ember inkább a szabadban élvezi a napsütést, és természetjárással, sütéssel tölti el az idejét, mert így mind fizikailag, mind pedig szellemileg kikapcsolódhat, és ezt követően jobban veszi majd a hétköznapok további akadályait is.