A lovaglás hatása

A lovaglás tökéletes sportág, szórakozási lehetőség, és tudni kell, hogy rengeteg pszichés, szociális hatást gyakorol az érintett személyre. Ma már nem okoz gondot a lovaglás, hiszen egyre több lovardával, lovas-tanyával lehet találkozni. Annak ellenére, hogy lovaglás során csak ülni kell, elmondható, hogy ez a sport kemény testi munka.

[wp_ad_camp_1]

A lovaglás alkalmával különösen oda kell figyelni az egyensúly megtartására, a ritmikus mozgás befogadására, valamint a ló megfelelő irányítására. A lovaglásnak fontos szerepe van az egyensúlyérzék és koordináció fejlesztésében, az izomtónus szabályozásában, a testsémák fejlődésében. A ló lépéseink következtében a gerinc melletti izomrostok, azaz a törzs-izmok kényszerítve vannak a megmozdulásra, és ez a testtartás szabályozására van hatással. Az állat melegsége a merev izmokat képes egy nyújtásnak megfelelően meglazítani. A lovon ülve nő az ember önbizalma, valamint sikerélményben részesülhet. A lovaglás segít megtanulni a tiszteletet, hiszen a ló körüli szabályokat maximálisan be kell tartani.

Lovaglás
Lovaglás

Fontos, hogy a ló és a lovagló között bizalmas kapcsolat alakuljon ki, és ez az ember ösztöndinamikáját fejleszti. Szociális hatása is van a lovaglásnak, hiszen a lovaglók megtanulják a felelősségvállalást, az által, hogy az állatot nap, mint nap gondozni kell. A kutatások során a lovaglásnak a pozitív hatásaira fény derült, ezért egészségügyi problémák esetén is alkalmazzák ezt a sportot. Függetlenül attól, hogy gyógyításról, megelőzéséről, rehabilitációról, vagy fejlesztésről van szó a lovaglás bármelyik esetben hasznos lehet. A fogyatékos gyermekek, felnőttek esetében a lovaglás fejleszti az izomkontrollt, javítja a testtartást, valamint az értelmi képességükre is pozitív hatással van.