A legszebb maja templomok

A maja civilizáció volt az egyik nagy pre-kolumbiai civilizáció, amely egész Közép-Amerika északi részén terjedt el, beleértve Guatemala, Belize, El Salvador, Mexikó déli és Honduras mai nemzeteit.

[wp_ad_camp_1]

A klasszikus időszakban (Kr. E. 250–900) a legtöbb maja városi állam elérte az urbanizmus és a nagyszabású építkezés csúcsát. Ezen időszak legjelentősebb műemlékei az ősi maja-templomok, amelyeket szinte minden fontos Maja városban építettek. Belize északi részén található Lamanai, ami egykor Maja nagyváros volt. Az ősi romokat még nem fedték le teljesen. A régészeti munka a nagyobb építmények, például a „Magas-templom”, egy 33 méter magas templom kutatására és helyreállítására összpontosult. A spanyolok érkezésekor még mindig maja terület volt Lamanai, amely maja nyelven „elmerült krokodilt” jelent, egyike azon kevés maja-helynek, amely megtartotta hagyományos nevét. A mexikói Coba egy nagy ókori Maja város volt, amely körülbelül 50.000 lakossal rendelkezett. A műemlékek nagy részét Kr.e. 500 és 900 között építették. Új templomokat építettek és a régieket javítás alatt tartották legalább a 14. századig, talán még a spanyolok érkezésekor is.

Nohoch Mul piramis
Nohoch Mul piramis

Coba több nagy templomos piramisokat tartalmaz, a legmagasabb, a Nohoch Mul piramis körülbelül 42 méter magas. Ma a helyszínnek egy kis részét a régészek megtisztították és helyreállították. Caracol a Vaca-fennsíkon magasan, 500 méterrel (1650 láb) a tengerszint feletti magasságban helyezkedik el Belize legnagyobb maja helyén. Korábban az egyik legnagyobb ókori Maja város volt, amely 168 négyzetkilométert (65 mérföld) tett ki. A csúcspontja Kr.e. 650 körül volt, és a becslések szerint körülbelül 150.000 lakossal rendelkezett, ez több mint kétszer annyi ember, mint amennyi manapság Belize városában él. Caracol legnagyobb piramisa Canaa 43 méterével még mindig a legmagasabb ember alkotta szerkezet egész Belize-ben.