A legjobb anyagok házi arcmaszkokhoz

A COVID-19 világjárvány miatt az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja azt ajánlja, hogy az emberek maszkot viseljenek nyilvános helyen. Mivel a sebészeti maszkok nagyon ritkák, és ezeket egészségügyi szakembereknek kell fenntartani, sok ember saját maszkot készít.

[wp_ad_camp_1]

A kutatók szerint a pamut természetes selyemmel vagy sifonnal kombinálva hatékonyan kiszűrheti az aeroszolrészecskéket – ha a forma megfelelő. A COVID-19-ről úgy gondolják, hogy elsősorban a légzőszerveken keresztül terjed, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, beszél vagy lélegzik. A légzőcseppek amik által terjed a vírus különféle méretűek, de a legkisebbek, az úgynevezett aeroszolok, könnyen átcsúszhatnak az egyes szövetrostok közötti nyílásokon, és ez arra készteti az embereket, hogy megkérdezzék, vajon a szövetmaszkok valóban hozzájárulhatnak-e a betegség megelőzéséhez. Ezért a Chicagói Egyetem munkatársai a hagyományos szövetek azon képességét szeretnék tanulmányozni, önmagukban vagy kombinálva, hogy a légzőcseppekhez hasonló méretű aeroszolokat kiszűrjék.

Arcmaszk
Arcmaszk

A kutatók aeroszolkeverő kamrát alkalmaztak 10 és 6 μm közötti átmérőjű részecskék előállítására. Egy ventilátor fújta az aeroszolt a különféle ruhadarabokon át olyan légáramlási sebességgel, amely megfelel az ember nyugalmi légzésének, és a csapat megmérte a levegőben lévő részecskék számát és méretét a szövet áthaladása előtt és után. Az egyik réteg szorosan szőtt pamutból, két réteg poliészter-spandex-sifonnal kombinálva – ez a puszta szövet, amelyet gyakran használnak estélyi ruhákban, kiszűrte a legtöbb aeroszolrészecskét (80-99%, a részecskemérettől függően), teljesítménye közel a sebészi maszk anyagjához. A sifon helyettesítése természetes selyemmel vagy flanellel, vagy egyszerűen pamut paplan használata pamut-poliészterrel hasonló eredményt hozott.