Szőlő

A legismertebb szőlőtípusok

A szőlőt évszázadok óta termesztik belföldön és külföldön egyaránt, és a  szőlőkereskedelem a Közel-Keleten olyan területeken kezdődött, mint Izrael, Ciprus, Egyiptom, Irán és Törökország, hogy csak néhányat említsünk.

[wp_ad_camp_1]

További érdekes tény: Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet szerint a termesztett szőlő 70 százalékából bort készítünk. Bár a becslések szerint 10.000 szőlőtípus létezik a Vitaceae családban, ezeknek csak körülbelül 1.300-at használják a borkészítéshez. De ha valamelyik szőlőből bort készít, ez nem zárja ki azt, hogy ízletes, harapnivalóként is elfogyasztja őket, hiszen korlátlan potenciállal rendelkeznek, éppen ezért nyersen, és borként is megéri fogyasztani. A concord nevű szőlőt a bostoni Ephraim Wales Bull termesztette először 1849-ben egy kis tanyán, Concord mellett, Massachusettsben. Bull 1854-ben kezdte meg a szőlő eladását, és azóta továbbra is az ország egyik legszélesebb körben használt gyümölcse. A jól ismert híres gyümölcslé röviddel 1989 után, a New Jersey-i fogorvosnak, Thomas Welchnek köszönhetően jelent meg. Ez az ital 100% -ban tiszta szőlőlé marad – ez a pimasz édesség kizárólag ebből a gyümölcsből származik. A következő szőlőfajta a kékburgundi (Pinot Noir).

Klasszikusan ezt a szőlőt használják bor készítésére, és bár a franciaországi Burgundia régió népszerűsítette, a világ minden táján termesztik ezt a szőlőt termesztik.  A következő a Lemberger. Az ugyanolyan félelmetes nevű blaufränkisch néven is ismert szőlőt sötét, tannikus borok készítésére használják finom fűszeres ízekkel. Eredetileg ezt a korai érésű fajta a németországi Württemberg borvidéken termesztettét, ám az elmúlt néhány évtizedben a New York Finger Lakes és a Brit Columbia Okanagan-völgyében volt a legszebb ez a fajta szőlő.