A leggyakoribb tévhitek az edzéssel kapcsolatban

A helyes edzésmódszerrel és a hatékony edzésprogramokkal kapcsolatos tanácsokat sokan különböző videómegosztó portálokról szedik valamilyen ismeretlen influencertől, ami valljuk be, nem épp a legjobb ötlet.

Lehet, hogy számtalan cikk és videó található az interneten ezzel kapcsolatban, és a barátainknak is megvan a saját megalapozott véleményük, mégis az egyetlen személy, akire hallgatnunk kellene, az orvosod vagy egy személyi edző – alapvetően valaki, aki tudja, hogyan működik a testünk és mi az, ami nekünk jó. Ám e helyett a legtöbbször olyanok tanácsaira – és elméleteire – hallgatunk, akiknek fogalma sincs arról, hogy a mi szervezetünk milyen felépítéssel bír és milyen edzésforma a megfelelő számunkra. Így hát nem csoda, ha a világháló telis tele van olyan fél információkkal, amelyekből aztán szép lassan mítoszok kerekednek, melyeknek jobbára a fele sem igaz. Az egyik – és talán a leggyakrabban hallható – ilyen, az az elmélet, miszerint mindenkinek rendszeresen edzenie kellene. Holott ez azért nem ennyire fekete és fehér.

Az, hogy a hétköznapjainkban aktívan éljünk, az valóban nagyon fontos az egészségünk hosszú távú megőrzése szempontjából, ám a kemény edzés nem való mindenkinek, már csak azért sem, mert előfordulhat, hogy valamilyen rejtett betegségünk van – adott esetben a szívünknek -, amely mellett nagyon nem jó ötlet, ha leterheljük a szervezetünket. Sajnos szintén elterjedt mítosz, hogy megfelelően kemény edzésmunkával a zsírt izommá lehet alakítani, ám ennek semmi köze a valósághoz. Tömegnöveléskor elkerülhetetlen, hogy némi zsírt felszedjünk pluszban, míg szálkásításkor a zsír mellett némi izomveszteséggel is számolnunk kell. Ezek azonban egymással ellentétes folyamatok, melyek nem összevonhatóak. Ide kapcsolódik még az évtizedek óta fennálló tévhit, miszerint felüléssel és egyéb hasizomgyakorlattal elérhetjük a kockás hasat. Ez ugyanis nem igaz, illetve csak felerészben. Valóban erősíthetjük így a hasizmainkat, ám a felette lévő zsírt csak diétával adhatjuk le, és amíg ez nem történik meg, addig bármilyen kockás is a hasunk, a zsírréteg miatt nem fog látszani. Ahhoz, hogy a megfelelő eredményt érjük el és ne kockáztassunk egy komoly sérülést – vagy még nagyobb bajt – a különböző oldalak és videók helyett inkább fogadjunk fel egy személyi edzőt, aki összeállítja a személyre szabott, tökéletes edzéstervet és diétát számunkra.