A kutyafuttatók íratlan szabályai

A múlt században még a kutyáknak egész más szerepe volt, mint napjainkban. Faluhelyen az eb a házat őrizte és nem kedvencként tartották. Így nem is volt szükség sétáltatásra, hisz ott volt számukra a tágas udvar, a lefárasztásról pedig gondoskodott a rengeteg feladat, hisz az udvar mellett a többi haszonállat védelméről is gondoskodniuk kellett.

Ma már egész más a helyzet. Noha még mindig sok helyütt használják a kutyát házőrzési céllal, sokkal gyakoribb, hogy házi kedvencként tartjuk a négylábúakat, városokban szinte csak ez a jellemző. Ám azzal, hogy az emberek városlakók lettek, a velük költöző kutyáknak ettől függetlenül még mindig vannak igényeik. Fajtától és vehemenségtől függően napi többszöri séta, na és persze időnként egy hatalmas játék lefárasztás gyanánt. Míg azonban a sétákat meg lehet oldani a forgalmas utcákon, addig a futkározós játék már bajosan kivitelezhető a belvárosban. Erre a problémára találták ki a kutyafuttatókat, amik tökéletes kutyás találkozási pontok, ám mivel egy aránylag kis területen kell egyszerre osztozni más ebekkel – és gazdikkal -, nagyon oda kell figyelni arra, hogy betartsuk az ide vonatkozó írott és íratlan szabályokat.

Szerencsére ezen szabályok túlnyomó többségét a józan ész szülte, így semmi nagy dologra nem kell gondolni, főképp, mert mindegyik a biztonságot hivatott szolgálni. Talán nem is kell mondani, de az első és legfontosabb, hogy csak egészséges, minden szükséges oltással rendelkező kutyussal menjünk be a többiek közé, ahogy az sem igényel külön magyarázatot, hogy tüzelő szukát szigorúan tilos bevinni a kutyafuttatóba. Ha mindez rendben van, akkor már következhet a játék, ám csak a kutyusunk engedhet ki, nekünk az első pillanattól az utolsóig figyelnünk kell – méghozzá a saját kutyánkat -. Hiába ismerjük jól saját házi kedvencünket, bármikor kialakulhat egy összetűzés, amiből csak akkor nem lesz nagyobb galiba, ha időben közbe lépünk. Így tehát fél szemünk mindig tartsuk az eben, és amint valami olyat tapasztalunk, ami agresszióra hasonlít, azonnal cselekedjünk és hívjuk be az állatot. A nevelést azonban hagyjuk máskorra, a futtató a játék helye. Ugyancsak mellőzzük a jutalomfalat használatát hisz az ételen könnyen össze verekedhetnek a kutyák.  Ha ezeket a szabályokat betartjuk – no és persze a többiek is így tesznek -, akkor a kutyafuttató a felhőtlen játék helyszíne lehet.