A kutatók mélyebb megértést keresnek a test sejtjeinek működéséről

A sejtek érzékelik és reagálnak a test mikrokörnyezetének mechanikai tulajdonságaira. Ezekben a tulajdonságokban bekövetkező változások, amelyek számos emberi patológiában fordulnak elő, beleértve a rákot is, abnormális reakciókat válthatnak ki a sejtekből. Azt, hogy a sejtek miként alkalmazkodnak a mechanikus mikrokörnyezet ilyen változásaihoz, nem értjük igazán.

[wp_ad_camp_1]

A Texas A&M Egyetem kutatócsoportja azon dolgozik, hogy egyedülálló módon megértse a sejtmechanizmus-érzékelést – a mikrokörnyezet mechanikai tulajdonságainak érzékelésének és reagálásának képességét – mondta Dr. Tanmay Lele, a Vegyészmérnöki Tanszék és az Orvostudományi Tanszék Biomedikai Mérnöki szakának egyetemi tanára és Dr. Charles Baer, ​​a Florida Egyetem evolúciós biológusa. Együtt alkalmazták a kísérleti sejtszintű evolúció módszereit, hogy megértsék a sejtek alkalmazkodását az ellenőrzött mechanikai tulajdonságokkal rendelkező biométerekhez. A kísérleteket Purboja Purkayastha doktorandusz vezette az Artie McFerrin Vegyészmérnöki Tanszékről és Kavya Pendyala műszaki laboratóriumi koordinátor a texasi A&M orvosbiológiai osztályáról.

„Munkánk előtt alapvetően ismeretlen volt, hogy a sejtek ellenőrzött mechanikus környezetben fejlődnek-e” – mondta Lele. – Elkezdtük tesztelni ezt a lehetőséget. A sejtek több száz millió éves evolúció termékei, és reakciójuk a környezetekre – akár kémiai, akár mechanikus – valószínűleg a természetes szelekció folyamán alakult ki. A kémiai korlátok köztudottan szelekciós nyomást gyakorolnak a sejtpopulációkra, de azt még soha nem vizsgálták, hogy a sejt környezetének mechanikai tulajdonságai a természetes szelekció jelentős tényezői-e. Az állati sejtek sok típusa „fenotípusos plaszticitást” mutat – másképp néz ki és működik – különböző mechanikai környezetekben. Kétféle magyarázat létezik a sejtek plaszticitására a különböző mechanikai környezetekben.