A kutatók figyelik a rákellenes gyógyszerek DNS nanostruktúrákból történő felszabadulását

A DNS-nanotechnológia – a DNS-molekulákat építőanyagként használó kutatási terület – az utóbbi években gyorsan fejlődött, és lehetővé tette az egyre összetettebb nanostruktúrák felépítését. A DNS-nanostruktúrák, például a DNS-origami, kiváló alapot szolgáltatnak a nanohordozó-alapú gyógyszerbeviteli alkalmazásokhoz, és az orvosi kezelésekben való alkalmazásukra már bemutattak példákat.

[wp_ad_camp_1]

Noha az ilyen DNS nanostruktúrák stabilitása fiziológiai körülmények között javítható, endonukleázok által történő emésztésükről keveset tudni, amelyek a vérünkben és a szövetekben mindenütt megtalálhatók, felelősek az idegen DNS elpusztításáért testünkben. Ennek a felmerülő kérdésnek a megválaszolására az Aalto Egyetem (Finnország), a Jyväskyläi Egyetem (Finnország), a Ludwig-Maximilian-Universität München (Németország) és a Universität Paderborn (Németország) kutatócsoportja megtalálta a módját az endonukleáz-vezérelt tanulmányozásának a gyógyszerrel töltött DNS nanostruktúrák emésztéséhez valós időben. A kutatók korábbi kísérletei nagysebességű atomerőmikroszkóppal bizonyították, hogy a DNS origami kialakítása szerepet játszik abban, hogy milyen gyorsan szakadnak szét egy endonukleázban gazdag környezetben. Míg az emésztési folyamatot egyszerkezetes szinten tudták követni, a megközelítés a mikroszkóp szubsztrátumon elhelyezett kétdimenziós DNS origami alakzatokra korlátozódott.

Most a csoport figyelemmel kísérte a DNS lebomlását és az azt követő rákellenes gyógyszer doxorubicin (Dox) felszabadulását a DNS szerkezeteiből. A gyógyszerkötések a DNS bázispárok között. „Megfigyeltük mind az emésztési, mind a hatóanyag-felszabadulási profilt, mivel a gyógyszer nukleázokkal történő DNS-fragmentálódáskor szabadul fel, és ami még fontosabb, az oldat fázisában. Ezzel a módszerrel valóban láthatjuk az összes nanostruktúra kollektív viselkedését, amikor szabadon lebegnek a folyadékban „.