A kutatók azonosítják, hogy az éjszakai műszakban végzett munka hogyan okoz zavart a belső órában

Az éjszakai műszakban dolgozók az elhízás és a cukorbetegség fokozott kockázatával néznek szembe, de ennek mögöttes oka rejtély volt. A Missouri Egyetem Orvostudományi Karának kutatói találták meg az éjszakai műszakban végzett munka során az anyagcsere-változások lehetséges okát, amely zavart kelt a test sejtjei és az agy központi órája között.

[wp_ad_camp_1]

„Feltételeztük, hogy az éjszakai munka során a sejtek által előállított és elküldött üzenetek eltérnek a nappali műszakban küldöttektől” – mondta David Gozal. „Ezek az üzenetek mikroszkópos csomagokon, úgynevezett exoszómákon keresztül érkeznek. Vizsgálatunk szerint ezek a csomagok megzavarják a test rendszereinek szinkronitását éjszakai műszakban, és fokozott inzulinrezisztenciát és más egészségügyi problémákat okoznak.” Gozal és az MU munkatársa, Abdelnaby Khalyfa, egyetemi docens 14 résztvevőt vizsgált, akiket szimulált nappali vagy éjszakai műszakba osztottak be. Miután a résztvevők három napot töltöttek a szimulált műszakban, a kutatók 3 óránként kivették a vérüket, kivonták az exoszómákat a plazmából és naiv zsírsejtekbe juttatták őket. A cél az volt, hogy megvizsgálják a zsírsejtek és az anyagcserét befolyásoló legfontosabb gének változását. Megállapították, hogy az éjszakai műszak résztvevőitől származó exoszómák csökkentették a zsírsejtek inzulinérzékenységét.

Azt is felfedezték, hogy ezek az exoszómák tartalmaznak speciális génszabályozókat, úgynevezett mikroRNS-eket, amelyek eltolják a zsírsejtek belső óráját. „A testünk sejtjei nem olyan gyorsan alkalmazkodnak, mint az agy központi órája az alvási szokások eltolódásához” – mondta Gozal. „Tehát, amikor az éjszakai műszakban dolgozók a hétvégén hirtelen oda-vissza mozognak a nappali órákról az esti órákra, a test sejtjei továbbra is egymásnak küldenek üzeneteket a központi órától elmaradó exoszómákon keresztül.