A kutatás feltárja, hogyan aktiválja a gombás fertőzés a gyulladást

A St. Jude Gyermekkutató Kórház tudósai azonosították az Aspergillus fumigatus gombás kórokozó által okozott fertőzés által kiváltott gyulladásos aktiváció hátterét. A gombás fertőzés, különösen az A. fumigatus, a fertőzéssel összefüggő halálozások vezető oka az immunrendszer károsodása esetén.

[wp_ad_camp_1]

A munka javíthatja a fertőző és gyulladásos rendellenességek kezelésének lehetséges terápiás megközelítéseit. Az eredményeket nemrégiben online tették közzé a Nature-ben. „A gyulladások a szervezet veleszületett immunvédelmi rendszerének fontos őrzői” – mondta a Szent Jude Immunológiai osztály gyulladásos területeinek alapító tagja. „Korábbi munkánk azt mutatta, hogy a gombás kórokozók aktiválják a gyulladásos rendszert, de a gyulladásos megbetegedés pontos hatásmechanizmusa nem volt ismert.” Az A. fumigatus ezen mechanizmusainak megértése érdekében a tudósok olyan patogénnel társult molekuláris mintákat kerestek, amelyek a gyulladásos sejt aktiválásával stimulálhatják a veleszületett immunválaszt. A tudósok az NLRP3-ra, a legjobban vizsgált gyulladásos szenzorra koncentráltak.

A kutatás a galaktozaminogalaktánt (GAG) azonosította, amely egy új gombás kórokozóhoz kapcsolódó molekuláris minta. A GAG elengedhetetlen az A. fumigatus által kiváltott NLRP3 gyulladásos aktivációhoz. A tudósok kimutatták, hogy a GAG-ban hiányos A. fumigatus nem indukálja a gyulladásos aktivációt. Ezzel szemben az A. fumigatus által végzett GAG-túltermelés növeli a gyulladásos aktivációt. Ezenkívül a gyulladásos aktiválás kritikus fontosságú az állatok A. fumigatus fertőzésének tisztázásában. Az A. fumigatus gombatörzs, amely nem termelt GAG-t, virulensebb volt az egerekben, míg a túltermelő GAG-törzs kevésbé virulens. Hasonlóképpen, a gyulladásos betegség aktiválása a bélgyulladás során védelmet nyújt a vastagbélgyulladás, gyulladásos betegség ellen. A tisztított GAG-kezelés védelmet nyújtott a vastagbélgyulladás ellen.