A koronavírus-variánsok vizsgálata előrejelzi a vírus fejlődését

A SARS-CoV-2 azt jósolja, hogy a jelenlegi oltások és egyes monoklonális antitestek kevésbé hatékonyak lehetnek e változatok semlegesítésében, és hogy az új variánsok felvetik azt a pillanatot, amikor az újrafertőzés valószínűbb lehet.

[wp_ad_camp_1]

A tanulmány jóslatait most a Novavax vakcina első jelentett eredményeivel támasztják alá, mondja a tanulmány vezető szerzője, David Ho, MD. A cég január 28-án arról számolt be, hogy az oltás közel 90% -ban hatékony volt a cég Egyesült Királyságban folytatott vizsgálatában, de csak 49,4% -ban hatásos a dél-afrikai vizsgálatban, ahol a legtöbb COVID-19 esetet a B.1.351 variáns okozta. „Vizsgálatunk és az új klinikai vizsgálatok adatai azt mutatják, hogy a vírus olyan irányba halad, amely miatt megmenekül a vírustüske elleni jelenlegi oltóanyagok és terápiák elől.”- állítja Helen Wu orvosprofesszor a Columbia Egyetem Vagelos Orvosok és Sebészek Főiskoláján.

„Ha a vírus féktelen terjedése folytatódik, és kritikusabb mutációk halmozódnak fel, akkor elítélhetjük, hogy folyamatosan keressük a fejlődő SARS-CoV-2-t, ahogy régóta tettük az influenza vírus esetében”- mondja Ho. „Az ilyen megfontolások megkövetelik, hogy a lehető leghamarabb állítsuk le a vírusátvételt, megkönnyítve az enyhítő intézkedéseinket és felgyorsítva az oltások bevezetését.” Az oltás után az immunrendszer reagál és olyan antitesteket állít elő, amelyek semlegesíthetik a vírust. Ho és csapata azt találta, hogy a Moderna vagy a Pfizer vakcinával oltott emberektől vett vérmintákban lévő antitestek kevésbé hatékonyak a két változat, a B.1.1.7, amely tavaly szeptemberben jelent meg Angliában, és a B.1.351 esetében, amely Dél-Afrikában jelent meg 2020 végén. Az Egyesült Királyság változatával szemben a semlegesítés nagyjából 2-szeresére esett vissza, de a dél-afrikai változattal szemben a semlegesítés 6,5–8,5-szeresére csökkent.