A koriander csodálatos hatásai

Számos olyan gyógy- és fűszernövény van, amelyekről nem is gondolnánk, hogy milyen jó hatással van a szervezetre. A koriander az ázsiai gasztronómiában nagyon népszerű és gyakran használt fűszernövény. Már az ókori Egyiptomban ismerték a növényt és foglalkoztak a termesztésével.

[wp_ad_camp_1]

A boldogság fűszerének tartották, mert szerelmi serkentőnek is bevált. A rómaiak és a görögök a bor ízesítéséhez használták, az ázsiai népek halhatatlansági erőt tulajdonítottak neki. Mindenki számára ajánlott, hogy próbálja meg minél gyakrabban használni és minél több ételbe belecsempészni, ugyanis számos gyógyhatással rendelkezik. Egy érdekes dolog a korianderrel kapcsolatosan, hogy egy olyan fűszernövény, amelynek minden része ehető. Leggyakrabban őrölt formában találkozhatunk vele, de a friss levelét is érdemes használni. Akárcsak a legtöbb más fűszer, úgy a koriander is kedvező hatással van az emésztésre, elősegíti azt. Puffadás, hányinger, székrekedés és hasmenés esetén is kiváló gyógyír.

Koriander
Koriander

Erős méregtelenítő hatása van, és antioxidáns tartalmának köszönhetően segít a sejtek védelmében. Méregtelenítő hatása miatt javítja a máj, a tüdő, a vesék és a bőr állapotát. Mindezek mellett csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét is. Fertőtlenítő hatása is ismert, ezért alkalmazhatjuk gombás fertőzések, gyulladások, pattanások gyógyításánál is. Kifejezetten jó hatással van a szervezet szív- és érrendszerére, jelentős mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, normalizálni a vérnyomást. Azok akik szénanáthában szenvednek, mindenképp érdemes a lehető legtöbb koriandert fogyasztani, mivel a olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melyek segítenek a kellemetlen allergiás tünetek enyhítésében, mint például a folyamatos tüsszögés, orrfolyás stb.