A koraszülések csökkenthetők DHA-kiegészítéssel

Egy új tanulmány szerint a koraszülés drámai módon csökkenthető a dokozahexaénsav (DHA) kiegészítőkkel, 1000 mg-os dózis hatékonyabb az alacsony DHA-szinttel rendelkező terhes nők számára, mint az egyes prenatális étrend-kiegészítőknél talált 200 mg-os dózis esetén.

[wp_ad_camp_1]

A koraszülés, amelyet a 34. terhesség előtti születésként határoznak meg, súlyos közegészségügyi probléma, mivel ezek a születések a legnagyobb kockázatot jelentik a csecsemőhalandóság és a gyermek fogyatékosság szempontjából. „Ez a tanulmány azt mondja nekünk, hogy a terhes nőknek DHA-t kell szedniük” – mondta Susan E. Carlson, a KU Egészségügyi Szakmai Iskolájának Dietetikai és Táplálkozási Tanszékének táplálkozásprofesszora, aki társelnök és első szerző a tanulmányban. „Sokak számára előnyös lenne a magasabb mennyiség, mint egyes prenatális étrend-kiegészítőkben, különösen akkor, ha még nem szednek legalább 200 mg DHA-val rendelkező prenatális vitamint, vagy rendszeresen fogyasztanak tenger gyümölcseit vagy tojást” – mondta Carlson. „Sok terhes nő szedi a DHA-t, de azt szerettük volna megtudni, hogy a legtöbb prenatális étrend-kiegészítő mennyisége elegendő-e a koraszülés megelőzéséhez.”

Összességében a magasabb dózist kapó nőknél kevesebb koraszülés volt, azonban a beiratkozáskor alacsony DHA-szinttel rendelkező résztvevők fele volt a koraszülés arányának (2,0%, szemben a 4,1% -kal), amikor 1000 mg-os kiegészítést kaptak. Azoknál a nőknél, akik magas DHA-szinttel kezdték a vizsgálatot, akik közül sokan már szülés előtti DHA-t szedtek, a koraszülés aránya 1,3% volt, és a magasabb dózisnak nem volt előnye. A továbbiakban még több tanulmány végeznének annak érdekében, hogy pontosan beállítsák a megfelelő DHA-szintet és dózist a terhes nőknél.