A kolin létfontossága az emberi szervezetben

Talán kevesen tudják, hogy mi is tulajdonképpen a kolin és milyen szerepet tölt be az emberi szervezetben. A kolin vitamin nagyon lényeges a szervezet  egészséges fejlődése szempontjából. A kolin nem más mint a B-komplex egyik tagja.

[wp_ad_camp_1]

A kolint az agy vitaminjának is nevezik, mert rész vesz az agy anyagcseréjében. Az úgynevezett acetikolin a kolionból az anyagcsere során alakul ki és idegközvetítő anyaggá alakul át. Az agy az egyik legfontosabb szerv az emberi testben és a kolin hiánynak következményei vannak. Nehezebben és rövid ideig tudunk koncentrálni bizonyos dolgokra, mint például a tanulásra, munkára, stb. Tanulmányok bebizonyították, hogy ha gyakori fáradtságot, fejfájást, feledékenységet észlelünk és ingerlékenyebbek vagyunk a megszokottnál, akkor valószínűleg mindez a kolin hiány miatt van. Az emberi szervezet részben képes előállítani kolint, de ebben a folyamatban nélkülözhetetlen más anyagok közreműködése is. Ilyenek például a folsav, a fehérjék és a B12-vitamin is. Folsav található a sörélesztőben. Fehérjeanyagokat tartalmaznak a húsfélék, tejtermékek, tojás, stb. A B12-vitamin pedig megtalálható a halban, tejtermékekben, májban, stb.

Tudósok úgy gondolják, hogy a megfelelő kolin szint a szervezetben nagy mértékben megvéd az Alzheimer-kór kialakulásától. Emellett még rengeteg olyan hatása van, amely segít a szervezet egészséges működésében. Segít a máj méregtelenítési folyamataiban, megakadályozza a zsírok lerakódását és elősegíti a zsírégetést. Csökkenti az epekő kialakulásának valószínűségét és a koleszterinszintet. Mindannyian láthatjuk tehát, hogy mennyire lényeges szerepe van a megfelelő kolinmennyiségnek a szervezetben és milyen károkat tud okozni annak hiánya. Hogyha egy kiegyensúlyozott életet szeretnék, akkor elengedhetetlen a kívánt kolinmennyiség a szervezetünkben.