A kiskert előnyei

Akár egy óriási kerttel rendelkezünk, akár csak pár ládával az erkélyünkön, a legjobb, amit tehetünk az a saját kiskert létesítése. Nem csak az egészségesebb élet felé egy jókora lépés, de rendkívül jó stressz oldó, ráadásul a kertészkedés nem csak és kizárólag magányos műfaj. Űzhetjük együtt a család többi tagjával, sőt még a gyerekekkel is.

A kertészkedés és a kerti munka közepes intenzitású testmozgásnak tekinthető, amire amúgy is mindannyiunknak szüksége van minden nap (legalább 30 percig). Bár a családi kert gondozása nem igényel olyan megterhelő energia befektetést, mint mondjuk a futás vagy akár a teniszezés, mégis rendkívül jótékony hatással van a szervezetre, mindemellett a finommotoros készségeket is fejleszti (ami főképp gyerekek esetében lényeges). Ráadásul ha belevágunk, akkor gyakran azon kapjuk magunkat, hogy bőven túlléptük az ajánlott fél órát is, már csak azért is, mert a kedvünk is jobb, hisz a friss levegő és a napfény, valamint a pihentető és ismétlődő feladatok, sőt, a talajban lévő ártalmatlan baktériumokkal való érintkezés is segít felszabadítani a szerotonint az agyban.

A fentiek mindegyike (fizikai aktivitás, kevesebb stressz, a szabadban való tartózkodás) hozzájárulhat ahhoz, hogy mindenki többet és jobban aludjon. A jobb alvás pedig javíthatja a gyerekek viselkedését és iskolai teljesítményét is. Persze a kiskert főleg akkor az igazi, ha a munka mellé siker is jár, így mielőtt belevágunk – főképp, ha nagyobb területet tervezünk gondozni -, mindenképpen konzultáljunk hozzáértő emberekkel, hogy milyen növényeket érdemes ültetni. Az ugyanis rendkívül lehangoló tud lenni, ha hónapok munkája vész kárba mondjuk azért, mert nem a megfelelő zöldségeket, vagy gyümölcsöket próbáltuk meg életben tartani. Ha a gyerekeket is bevonjuk a kertészkedésbe (és hát miért is ne tennénk), akkor mindenképpen termesszünk gyorsan növő növényeket (rengeteg fűszernövény ilyen, de akár napraforgó termesztésbe is foghat a gyerkőc). A lényeg, hogy amellett, hogy egészséges ételeket takaríthatunk be a saját földünkről – legyen az bármekkora -, a természet közeli tevékenység a család minden tagjának jó hatással van mind a fizikai, mind a szellemi állapotára.