A kísértetjárta házakat és a félelemmel való játék rejtélyét vizsgálták

A láncfűrészes gyilkosok és vérszomjas zombik gyakori szereplők a horrorfilmekben és a kísértetjárta házakban, amelyek minden évben halloweenkor kedvelt célpontok az izgalmakra vágyók számára. De mitől olyan lenyűgözőek az ilyen félelmetes élmények, és miért keressük őket aktívan?

[wp_ad_camp_1]

A Psychological Science folyóiratban közzétett új kutatásból kiderül, hogy a horror akkor szórakoztat minket a leghatékonyabban, ha kifejezett fizikai reakciót vált ki, de nem annyira ijesztő, hogy túlterheltek legyünk tőle. Ez a finom határ a szórakozás és a kellemetlen élmény között személyenként változhat. „Annak vizsgálatával, hogy az emberek hogyan szereznek örömet a félelemből, azt találjuk, hogy van egy olyan „folt”, ahol az élvezet maximalizálható” – mondta Marc Malmdorf Andersen, az Aarhusi Egyetem Interacting Minds Center kutatója és a cikk vezető szerzője. „Vizsgálatunk az első empirikus bizonyítékokat nyújtja a félelem, az élvezet és a fizikai izgalom kapcsolatáról a félelem rekreációs formái esetében.” Évek óta a kutatók azt gyanítják, hogy az élettani izgalom, például az impulzus felgyorsulása és a hormonok felszabadulása az agyban kulcsfontosságú szerepet játszhat annak magyarázatában, hogy miért találják olyan sokan vonzónak a horrorfilmeket és a kísértetjárta házakat.

Eddig azonban nem sikerült közvetlen kapcsolatot teremteni az ilyen típusú tevékenységekből fakadó izgalom és élvezet között. „Korábbi tanulmányok nem elemezték ezt a kapcsolatot szubjektív, viselkedési és fiziológiai szinten” – mondta Andersen. Ennek a kapcsolatnak a feltárása érdekében Andersen és kollégái azt tanulmányozták, hogyan reagált egy 110 fős csoport egy kísértetjárta ház vonzerőjére a dániai Vejle-ben. A kutatók minden résztvevőre felszereltek egy pulzusmérőt, amely valós idejű adatokat rögzített, miközben végig sétáltak a házon. A csaknem 50 szobás kísértetjárta ház magával ragadó és meghitt élőszereplős horrorélményt nyújtott.