A kérgi sejttípusok fája az agy neuronjainak sokféleségét írja le

Az élet fája leírja az élet alakulását, és megpróbálja meghatározni a fajok közötti kapcsolatokat. Hasonlóképpen, a sejttípusok fája arra törekszik, hogy az agy sejtjeit csoportokba rendezze, és leírja egymáshoz való viszonyukat.

[wp_ad_camp_1]

A tudósok sokáig azon töprengtek, hogy néz ki az agy sejtfája. Most, Dr. Andreas Tolias, a Baylor College of Medicine-től, Dr. Philipp Berens, a németországi Tübingeni Egyetemről és Dr. Rickard Sandberg, a svédországi Karolinska Intézettől nemzetközi együttműködést folytatott amit a Nature-ben publikáltak. A cikk az agy idegtípusainak sokféleségének egyik legrészletesebb és legteljesebb jellemzése. Az idegtudósok többnyire három alapvető jellemzőt alkalmaznak az idegsejtek leírására: anatómiájuk, vagyis hogy miként néznek ki mikroszkóp alatt; fiziológiájuk, vagyis hogyan reagálnak stimulálva; és újabban az általuk expresszált gének, amelyek transzkriptómként ismertek.

Ehhez a tanulmányhoz a kutatócsoport a kísérletileg kihívást jelentő, Patch-seq nevű technikát alkalmazta, amelyet több éve fejlesztettek ki. Ez a technika lehetővé tette számukra, hogy egy nagy multimodális adatbázist gyűjtsenek, amely genetikai, anatómiai és fiziológiai információkat tartalmaz az egér motoros kéreg egyetlen sejtjeiből. „Mindhárom alapvető jellemző összegyűjtése ugyanazon idegsejtekből volt a kulcs, amely lehetővé tette számunkra, hogy sokkal mélyebben megértsük, hogyan viszonyulnak egymáshoz a motoros kéregben található idegsejtek, és tisztább képet kapunk arról, hogy néz ki a sejttípusok fája. „- mondta a társszerző, Dr. Federico Scala, a Baylor-i Tolias labor posztdoktori munkatársa. Dr. Dmitrij Kobak, a Berens laboratórium kutatója is leírta, hogy míg a neuronok széles genetikai családjainak különálló anatómiai és fiziológiai tulajdonságai vannak, az egyes családokon belül az idegsejtek kiterjedt anatómiai és élettani sokféleséggel rendelkeznek.