A képeslapok fajtái

Rengeteg képeslap közül válogathatunk az év jeles napjaira, mindenképpen szükséges azonban ezek valamilyen rendszer szerinti csoportosítása. A képeslapgyűjtők tematika szerint sorolják be bizonyos kategóriákba a képes levelezőlapokat. Az üdvözlőlapok a képeslapok egy speciális kategóriája, ide tartoznak a jeles ünnepek, húsvét, karácsony, újév, születésnapok, névnapok alkalmából küldött lapok.

 [wp_ad_camp_1]

Ezek küldése különösen a 20. században volt divat, majd a nyolcvanas évektől kezdve a telefon és az internet rohamos terjedésével jelentősen csökkent az elküldött üdvözlőlapok száma. Manapság az online üdvözlőlapok vették át a szerepüket. Léteznek a történelem jeles napjai alkalmából kibocsátott képeslapok, melyek egyes uralkodók koronázásakor, olimpia rendezésekor vagy világkiállítások megrendezésekor kerültek kibocsátásra. A művészi képeslapok rendelkeznek igazán nagy értékkel, melyeket egyediségük emel a több képeslap kategóriák fölé.

Képeslap
Képeslap

Ide tartoznak a korlátozott számban kibocsátott képes levelezőlapok is. A fotóművészeti képeslapok már egy modernebb kategória, mely a fényképezőgépek elterjedésével nyert létjogosultságot. Sokszor adódnak az életben olyan különleges pillanatok, amelyeket a fotóművész „el tud kapni’. Az ilyen, elsősorban az év fotója díjat elnyert alkotások kerülnek rá a képeslapokra, amelyet aztán elküldhetünk szeretteinknek. Léteznek vallási témájú lapok is, amelyek a biblia vagy a korán egy történetét elevenítik meg képeslap formájában.