A karácsony ünnepe

Minden ünnepet nagy készülődés előz meg, de mivel a karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep, így ennek különösen nagy a jelentősége. A karácsony a húsvét után a legnagyobb keresztény ünnep, amikor Jézus születésére emlékezünk.

[wp_ad_camp_1]

Világszerte minden évben december huszonötödikén tartják, annak ellenére, hogy nem ezt a dátumot jelölték Jézus születésének. Több magyarázat is van arra, hogy miért pont ezt a napot jelölték ki. Az egyik magyarázat az lehet, hogy bizonyos keresztény szerzők szerint Jézus szenvedése, vagyis a húsvét, valamint a fogantatása az év azonos napján, március huszonötödikén történt. Sok nem-keresztény ember is ünnepeli a karácsonyt világszerte, az emberi szeretet ünnepeként. Mindannyian ismerjük a karácsony éjjelét övező történetet,  miszerint Mária gyermeket fogant a Szentlélek erejéből, és Betlehembe ment Józseffel, hogy biztonságban hozhassa világra gyermekét.

Karácsony
Karácsony

Mivel a fogadóban nem kaptak szállást, így Máriának egy istállóban, egy jászolban kellett világra hoznia gyermekét. A pásztorok, napkeleti bölcsek jelet kaptak az Úr angyalától, és tudták, hogy megszületett a Megváltó és elmentek hozzá. Az első karácsonyfát a feljegyzések szerint a tizenötödik században állították a freiburgi pékinasok a város kórházában. Ennek átvitt jelentése az életfa, amely a természet körforgását és annak megújulását szimbolizálja. Napjainkban már a karácsonyfák üveggömbökkel, girlandokkal, szaloncukrokkal, égőkkel díszítettek. A karácsonyi ünnepi vacsora szintén mindenhol szokás, és fontos szerepet kap az ünnepkor. Ilyenkor összegyűlik a család és közösen töltik az estét, rengeteg finom étel mellett. A karácsony tehát a szeretet, békesség és az összetartás ünnepe, ami mindenhol ugyanolyan és egy kicsit más is egyben.