A kamilla gyógyító ereje

Az orvoslásnak rengeteg formája ismert, azonban napjainkban az alternatív gyógymódok egyre inkább háttérbe szorultak és a gyógyszerekkel való gyógyítás került előtérbe. Hazánkban nagyon sok olyan gyógy-és fűszernövény létezik, amely több betegségre is megoldást, gyógyírt jelent, ilyen például a kamilla is, amely az egyik legismertebb gyógynövény hazánkban.

[wp_ad_camp_1]

A kamilla vagy orvosi székfű, az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény. A Földközi-tenger keleti medencéje körüli területről származik és a mérsékelt övben az egész világon elterjedt. Mezőkön, parlagokon, útszéleken általában nagyobb tömegben is előfordul. A világ minden táján ismerik és több országban is termesztik, mint például Argentína, Egyiptom, Bulgária és Magyarország. Nemesítése Magyarországon az 1960-as években kezdődött. Egy-, néha kétéves növény, amely 10-40 cm magas, gyéren elágazó és melegigényes. A levelek szórt állásúak, a szélső, nyelves virágok színe fehér. A növény fontos ismertetőjegye, hogy virágzás végén a virágzati vacok kúpos és belül üreges. Illata jellegzetes.

Kamilla
Kamilla

A gyógyászatban a növény virágzatát és annak kivonatait alkalmazzák. A növényből készült tea tisztítja a légutakat és gyulladáscsökkentő, nyugtató anyagokat is tartalmaz. Gargarizálva, vagy szájöblögetéssel megszüntethető vele a fogíny, a száj és torok gyulladása. A tea fogyasztása enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, szélhajtó és emésztésserkentő hatása is van. Inhalálva kiváló megoldás a köhögés csillapítására. Fülbe cseppentve megszünteti a füldugulást. A belőle készült illóolajokat nagy mennyiségben felhasználja a kozmetikai- és gyógyszeripar. Külsőleg is alkalmazható a különféle bőrbetegségekre, pattanásokra, tályogokra, körömápolásra, sebgyógyításra stb.