A kakukkfű jótékony hatásai és felhasználása

Számos olyan gyógynövény található meg hazánkban, amely fűszernövény is egyben. Ilyen például a kakukkfű is, amelynek rengeteg gyógyhatása ismert. A növény az árvácskafélék családjába tartozik és több száz fajtája ismert, melyek Európa, Ázsia és Észak-Európa mérsékelt övi területein honosok.

[wp_ad_camp_1]

A kakukkfű, népies nevén balzsamfű, kakucskafű, tömjénfű, már az ókori idők óta ismert és kedvelt növény, amely napjainkban már szinte egy konyhából sem hiányozhat. Antibakteriális hatása, ezért ha esetleg torokgyulladással vagy valamilyen féle szájüregi gyulladással küzdünk, mindenképp érdemes kipróbálni. A kakukkfűolaj kiváló megoldás az ízületi-és izomfájdalmakra is. A problémás részre masszírozzunk bele egy keveset és pihentessük meg a fájó ízületet. Fejfájás esetén is nagy segítség lehet, ilyenkor a halántékot kell bedörzsölni az olajjal. Sok fiatal küzd a pattanásokkal és a különféle krémek helyett, mindenképp ajánlott kipróbálni a természetes anyagokból készült kivonatokat, mint például a kakukkfűből készült tinktúrát, amely csodákat képes művelni a pattanásos bőrrel.

Kakukkfű
Kakukkfű

Vérbőséget javító hatása miatt javítja a vérkeringést, kifejezetten ajánlott vérszegénység esetén. Orrdugulás esetén ajánlott az inhalálás vele. Köptető és nyálkaoldó hatása is ismert. Elkészítési módja a következő: egy csapott evőkanál tea füvet, két és fél deciliter vízzel le kell forrázni, majd tizenöt perc után leszűrni. Gyógytea forrázással készíthető belőle. Puffadás esetén esténként, étkezés után tizenöt perccel meg kell inni belőle egy csészével. Immunerősítő hatása is kiváló és napi egy csésze tea elfogyasztása ajánlott. Nagyon jól illik különféle húsételekhez, levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz is, tehát mindig jól jön, ha van a háztartásban belőle.