A kakukkfű gyógyhatásai

Számos olyan növényünk van, amely mára már teljes egészében fűszernövényként van csak elterjedve. Meglehet, ezek a növények valamikor gyógynövényként is éltek a köztudatban, ez a funkciójuk mára már nem igazán maradt meg. Ilyen növény a kakukkfű is, mely nálunk és más országokban is használatos fűszernövény. Számos receptet találhatunk, amelyeknél használható.

[wp_ad_camp_1]

Ízén felül, más tulajdonságai miatt azonban már igen kevesen fogyasztják. Pedig a kakukkfűnek számos egyéb hatása is van. A kakukkfű gyógyhatása valamikor nagyon is ismert volt. Erős fertőtlenítő tulajdonsággal bír, amely miatt nagyon hatékony például a torokfájás leküzdésében. Baktériumölő tulajdonságán túl azonban egyéb jótékony hatásokkal is rendelkezik. Kiválóan alkalmazható például meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti az immunrendszert. A vérkeringést is javítja, és akár vérszegénység esetén is alkalmazható. A felső légúti megbetegedések közül nem csak a torokfájás ellen alkalmazható. Kezelhető vele például a köhögés, de a hörgő- és szájüregi gyulladások ellen is hatásos. Nyákoldó és köptető hatással is rendelkezik.

Kakukkfű
Kakukkfű

Beinhalálva megszüntethető a kakukkfűvel az orrdugulás is. Mindezen felül a hölgyek is alkalmazhatják a vérzési rendellenességek és a görcsök leküzdésére. Továbbá hatékony lehet a gyakrabban férfiakat sújtó alvási panaszok leküzdésében is, ha az alvópárnába teszik. Ugyanakkor depresszióra és fáradtságra is javasolt. De a teájával javítható az étvágy és megszüntethető a puffadás is. Segíti az emésztést és féreghajtásra is használható. Belsőleges felhasználásán túl külsőleg is alkalmazható bőrfertőtlenítésre, sebgyógyításra, vagy a kisgyermekek fürdővizébe téve enyhíthetjük vele a hasi görcsöket.

Mindezen pozitív tulajdonsága miatt érdemes talán újra eszünkbe vésnünk, hogy a kakukkfű nem csupán egy fűszernövény, hanem igen hatékony gyógynövény is. Ha legközelebb kapar a torkunk, vagy esetleg puffasztó ételt eszünk, akkor jusson eszünkbe, hogy a kakukkfű gyógyhatásának segítségét is igénybe vehetjük.