A Japánban és Dél-Kínában honos szágópálma termesztése

Általános neve ellenére a szágópálma (Cycas revoluta) technikailag nem igazi pálmafa. Ezek a meglehetősen alacsony növekedésű, hosszú zöld levelekkel rendelkező növények cikádok, ősi trópusi és szubtrópusi növények csoportjai, amelyek általában nem ágazó törzsből nőnek; diót teremnek, de nem virágoznak vagy nem teremnek. A szágópálmák Japán és Dél-Kína meleg részein honosak.

Hűvösebb éghajlaton gyakran szobanövényként termesztik őket. Ha a kertben termesztik, kora tavasszal vagy késő ősszel ültessük őket. Ezek a növények rendkívül lassú növekedésűek, évente csak néhány centimétert nőnek, és évente csak egy új levelet hoznak. Tollszerű lombozata szimmetrikus gyűrűben nő ki. Általában nagyobbra nőnek, ha a földbe ültetik őket, mint amikor konténerben vannak. Néhány év elteltével elérhetik a 2-3 láb magasságot. A maximum 10 láb elérése akár 50 évig is eltarthat. A szágópálma értékeli a meleg és világos környezetet, bár a kemény napfény károsíthatja a lombozatot. Kedvelik a páratartalmat is, kiegészítve azzal, hogy rendszeresen permetezzük őket tiszta vízzel egy szórófejes palackból. A növénytartó edényt vízzel és kavicsokkal teli tálcára is helyezheti, amíg az edény alja nem ér hozzá a vízhez. Az ülő víz gyökérrothadást okozhat.

Ezek a növények érzékenyek a túlöntözésre és a rosszul vízelvezető talajra. Ezért ügyeljen arra, hogy a talaj felszíne kiszáradjon az öntözések között. A konténeres ültetésekhez válasszon bőséges vízelvezető lyukkal ellátott cserepet. Sok kertész szívesebben használ terrakotta cserepeket, mert a felesleges talajnedvesség elpárologhat a porózus edényen keresztül. A szágópálmák a világos, közvetett fényt részesíti előnyben. Ne helyezze őket közvetlen napfényre. A tűző délutáni nap nyáron megfonnyaszthatja és megégetheti a lombozatot, a túl sok árnyék pedig ritka leveleket és egészségtelen növényt eredményezhet.