A horkolás leggyakoribb okai

A horkolás egyik leggyakoribb oka az elhízásban keresendő, hiszen a zsírréteg nem csak bőrünk alatt található meg, hanem a garatizomzat és a garathártya között is. Ezáltal a levegőjáratok szűkülnek és elkezdődik a horkolás. A dohányzás okozta okok a garatnyálkahártya duzzadásában keresendőek. A duzzadás hatására a járat beszűkül és szintén a horkolás lesz a végeredménye.

[wp_ad_camp_1]

Sokszor szervi elváltozások miatt is kialakulhat horkolás, hiszen a torok és orrmandulák megnagyobbodása is szűkítheti a légutakat. Azok is gyakran horkolnak, akik igen jól bevacsoráznak, nyugtatókat szednek vagy éppen alkoholt fogyasztottak. Amikor légúti betegségekben szenvedünk akkor is gyakran előfordulhat a horkolás, hiszen a megbetegedések alatt nagyon sokszor bedugulhat orrunk, amely azután előidézi a horkolást. Tekintsük át, hogy ezeken a problémákon hogyan lehet segíteni.

Horkolás - Alvászavar
Horkolás – Alvászavar

Sokszor egy helyzetváltoztatással is segíthetünk a horkolást megszüntetni.Ne feküdjünk a hátunkon, hanem forduljunk az oldalunkra. Ha éppen betegségben szenvedünk és orrunk eldugult, akkor érdemes az orrdugulás elleni spray- k kipróbálása. Ma már tapaszok is kaphatóak a gyógyszertárakban, amelyek tágító hatással bírnak és szabaddá teszik a levegőt. Sokan nyakmerevítővel védekeznek a horkolás ellen, hiszen a légút ebben az esetben is járható marad. Ha allergiában szenvedünk, és ez okozza horkolásunkat akkor érdemes minél többször kitakarítani a lakást és a padló valamint a függöny is sűrű kerüljön a takarítás célpontjai közé. Az allergia nagyon sokszor gyógyteákkal is csillapítható.