A hőmérséklet és a szárazság ingadozása az elmúlt évszázadban a virág színváltozásához kapcsolódik

A Clemson Egyetem tudósai az elmúlt egy és negyed évszázad éghajlati ingadozásait összekötötték a virág színváltozásával. A kutatók az 1895-ig visszanyúló múzeumi virágminták virágszínének leírását kombinálták a hossz- és szélesség-specifikus éghajlati adatokkal, hogy összekapcsolják a hőmérséklet és az ariditás változását az ember által látható spektrum (fehér-lila) színváltozásával.

[wp_ad_camp_1]

A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a változás taxononként változó volt. „Azok a fajok, amelyeknél nagyobb hőmérséklet-emelkedés tapasztalható, a pigmentáció csökkenésére hajlamosak voltak, de a nagyobb szárazság-növekedést tapasztaltak inkább a pigmentáció növekedésekor” – mondta Cierra Sullivan, a Természettudományi Főiskola Biológiai Tudományok Tanszékének végzős hallgatója és a cikk vezető szerzője, amely „A klímaváltozás hatása a virágos antocianin polimorfizmusokra.” címet viseli. Koski és csapata, köztük Sullivan, korábbi kutatásai azt mutatták, hogy a virágok ultraibolyát elnyelő pigmentációja az elmúlt 75 évben globálisan megnőtt, válaszul a gyorsan lebomló ózonrétegre.

Ez a tanulmány megvitatta, hogy a virág színváltozásai hogyan befolyásolhatják a beporzók viselkedését, amelyek UV fotoreceptorokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra az emberi szem számára nem látható minták felismerését. Ez a tanulmány az emberek számára látható növényi színváltozást tárgyalja. „Bár látjuk ezeket a virágszín megváltozásokat, ez önmagában nem jelenti azt, hogy világvége lenne, mert az erdő, a növények és az állatok természetesen reagálnak a környezetükben zajló eseményekre” – mondta Sullivan. „A változások meglátása nem feltétlenül rossz, de erre oda kell figyelnünk.”