A Hipokalcémia (alacsony kalciumszint a vérben)

Az alacsony kalciumszint a mellékpajzsmirigy-problémák, valamint az étrend, a veseelégtelenség vagy bizonyos gyógyszerek következménye lehet a hipokalcémia. A hipokalcémia előrehaladtával gyakoriak az izomgörcsök, és az emberek zavarttá, depresszióssá és feledékennyé válhatnak, valamint bizsergést érezhetnek az ajkukban, az ujjakban és a lábukban, valamint merev, fájó izomzattal rendelkezhetnek.

Általában a rendellenességet rutin vérvizsgálattal mutatják ki. Kalcium- és D-vitamin-kiegészítők alkalmazhatók a hipokalcémia kezelésére. A kalcium a test egyik elektrolitja, olyan ásványi anyag, amely elektromos töltést hordoz, amikor testnedvekben, például vérben oldódik (de a test kalciumának nagy része töltetlen). Bár a szervezet kalciumának nagy része a csontokban raktározódik, egy része a vérben kering. A vérben lévő kalcium körülbelül 40%-a a vérben lévő fehérjékhez, főként albuminhoz kötődik. A fehérjéhez kötött kalcium tartalék kalciumforrásként működik a sejtek számára, de nincs aktív funkciója a szervezetben.

Csak a kötetlen kalcium befolyásolja a szervezet funkcióit. Így a hipokalcémia csak akkor okoz problémát, ha a kötetlen kalcium szintje alacsony. A kötetlen kalcium elektromos (ionos) töltéssel rendelkezik, ezért ionizált kalciumnak is nevezik. A hipokalcémia leggyakrabban akkor következik be, amikor túl sok kalcium távozik a vizelettel, vagy ha nem jut el elegendő kalcium a csontokból a vérbe. A hypocalcaemia okai a következők: alacsony mellékpajzsmirigyhormon szint (hipoparatireózis), ami akkor fordulhat elő, ha a mellékpajzsmirigyek károsodnak a pajzsmirigyműtét során. A mellékpajzsmirigy hormon normális szintjére adott válasz hiánya (pszeudohypoparathyreosis) is gondot okozhat. Az alacsony magnéziumszint (hipomagnézia), ami csökkenti a mellékpajzsmirigy hormon aktivitását, szintén oka lehet a betegségnek.