A hidratáció fontos ezen a nyáron is

Minden egyes sejtnek az emberi szervezetben szüksége van vízre, hogy megfelelően működjön. A szervezet víz által szabályozza a testhőmérsékletet, védi az ízületeket, és segít abban is hogy az emésztés simán menjen. Mindenki iszik vizet naponta, de azzal, hogy megérkezett a nyár és egyre csak növekszik a hőmérséklet, nagyobb figyelmet kell szentelnünk annak, hogy mennyi vizet fogyasztunk.

[wp_ad_camp_1]

Sokan úgy gondolják, hogy a dehidratáció csak kényelmetlen, de nem veszélyes, ez viszont csak egy mítosz. Míg a legtöbb ember dehidratáció esetén csak olyan tüneteket produkál mint a fejfájás, lassúság, csökkent vizeletürítés és verejtékezés, akár súlyossá is válhat a dolog, és előfordulhat az is, hogy orvosi ellátásra lesz szükség. Olyan súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mint a veseelégtelenség, az agyduzzanat, görcsök, illetve legsúlyosabb esetben halál. Ha szomjasnak érzi magát, az még nem jelenti azt, hogy már késő, hiszen a test a szomjúsággal sugallja azt, hogy igyon vizet, de nem kell pánikba esni, nem lesz azonnal dehidratált, ha úgy érzi szomjas.

Hidratáció
Hidratáció

Az is csak egy tévhit, hogy mindenkinek 8 pohár vizet kell innia egy nap. Ezt az „általános szabályt” többnyire a palackozott víz cégek terjesztik. Az orvosszakértők viszont azt mondják, hogy a férfiaknak körülbelül 3 litert kell inniuk egy nap, a nőknek pedig 2,2 litert, míg egyesek szerint nem kell erőltetni a vízfogyasztást, ha nem vagyunk szomjasak. A vizeletből valamilyen szinten ki lehet deríteni, hogy mennyire vagyunk hidratáltak, de nem feltétlenül az a fontos, hogy tiszta legyen a vizelet, hanem az, hogy sárga színű legyen. A vizelet figyelése persze nem a legjobb nyári elfoglaltság de ez is segíthet abban, hogy megtudja mennyire hidratált. Fogyasszon tehát minél több vizet és így nem lesz semmi problémája a dehidratációval.