A halloween ünnepe

Manapság már hazánkban is egyre inkább szokássá vált a Halloween ünneplése. A halloween egy olyan ünnep, amely az ősi kelta hagyományokból alakult ki és október harmincegyedikén tartják, leginkább az angolszász országokban.

[wp_ad_camp_1]

Napjainkban már a világ minden táján elterjedt és szinte mindenhol előszeretettel ünneplik. Ilyenkor az emberek rémisztő jelmezekbe bújnak, mulatnak és kísértet történeteket mesélnek. Az halloween ünnep az angolszász hagyományban a kísértetek, boszorkányok, és démonok ünnepe volt, amelyet október harmincegyedikén tartottak. A halloween legismertetőbb jelképe természetesen a faragott töklámpás, az úgynevezett Jack lámpa, amelynek célja, hogy távol tartsa a gonoszt és mutasson utat a hallott szellemeknek, hogy azok hazatalálhassanak. A hiedelem szerint Jack egy részeges, azonban leleményes kovács volt és amikor eljött érte az ördög, felzavarta egy fára, amire keresztet rajzolt. Az ördög megígérte neki, hogy többé nem kísérti őt, így Jack szabadon engedte.

Halloween
Halloween

Miután Jack meghalt sem a mennyországba sem a pokolba nem engedték meg tettei miatt ezért csak egy égő fadarabot kapott az ördögtől, hogy ne kelljen a sötétben kóborolnia az idők végezetéig. Ezt a mécsest Jack egy kivájt retekbe tette és azóta is bolyong a mennyország és a pokol között. Az amerikaiak később tökre változtattak a retket, így ez maradt meg a halloween szimbólumaként. A hiedelem szerint október hónap utolsó napján a legvékonyabb a határvonal az élők és a holtak világa között, mivel ilyenkor a holt lelkek megpróbálnak visszatérni az élők közé. Útra kelnek és felkeresik egykori lakhelyüket, és ez ellen a kelták úgy próbáltak meg védekezni, hogy eloltották házaikban a tüzet, hogy az ne vonzza házaikba a holt lelkeket. Jó tudni, hogy valójában honnan is indult a halloween, és milyen legenda áll mögötte.