A hajhullás kiváltó okairól

Hajkoronánk állapota sokat elárul arról, hogy szervezetünkben milyen folyamatok zajlanak, és mennyire vagyunk egészségesek. A hajhullás az egyik olyan probléma, mely akár szervi megbetegedésre is felhívhatja figyelmünket, ezért lényeges, hogy foglalkozzunk a témával. Természetesen nem kell rögtön aggódnunk, ha hajszálakat találunk a fésűben, hiszen napi körülbelül 60-100 hajszálat mindenképpen elveszítünk. Azonban ha ennél jelentősen többet tapasztalunk naponta, akkor érdemes elgondolkodni a kiváltó okokon, hogy a gyökerénél szüntethessük meg a problémát.

[wp_ad_camp_1]

A leggyakoribb ok, amiért a hajhullás elindul, az az elégtelen vitaminbevitel és a szükséges nyomelemek hiánya. Az A, B és D vitamin egyensúlyának helyreállítása mellett a szelén, a cink, és a vas mennyiségének növelése is szükségessé válhat. A drasztikus fogyókúrák sem tesznek épp jót hajunk állapotának.

Hajhullás kialakulhat egy ennél komolyabb ok miatt is, ugyanis hormonális rendellenességek is hozzájárulhatnak a hajkorona ritkulásához. Ezt a megfelelő gyógyszer szedésével meg lehet állítani, csak idejében orvoshoz kell fordulni. Hasonló jellegű a pajzsmirigy megbetegedése is, s míg a hölgyek esetében szinte teljesen megállítható a hajhullás, addig a férfiak rosszabb helyzetben vannak ilyen téren, s esetükben a tesztoszteron tehető felelőssé a kopaszodásért.

fodrasz.org
fodrasz.org

A szervezetben lezajló gyulladásos folyamatok kellemetlen mellékzöngéje is lehet a hajhullás, s ehhez elég akár egy mandulagyulladás is. A stressz, a terhesség is időszakos hajhulláshoz vezethet, ám ezek megszűnte után általában maguktól visszanőnek a hajszálak.

Forrás: Fodrasz.org